2024. március 29., péntek
ROLAND GARROS

A Đoković-Nadal meccstől hangos a sajtó

Kicsivel éjfél előtt ért véget az a gigászi küzdelem, amelyet a teniszvilág két valódi nagysága, Novak Đoković szerbiai, és Rafael Nadal spanyol játékos vívott egymással a francia nyílt teniszbajnokság pénteki elődöntőjében. 

A sajtó szombat délelőtt a „történelmi", „epikus", és „látványos" jelzőkkel illette a meccset, ezek a jelzők pedig valószínűleg azok számára sem tűnnek túlzónak, akik a TV képernyője előtt izgulták végig a párharcot. Visszajelzéseikben a játékostársak is lelkesedésüknek adtak hangot: Andy Roddick egykori ATP ranglista-vezető azt írta Twitter üzenetben, hogy valószínűleg ez volt a legjobb játszma, amit eddig látott. Találó volt a megfogalmazás, amelyet az a Diego Schwatzman tett, akit Nadal éppen a Đokovićtyal folytatott küzdelem előtt gyűrt le. Schwatzman bejegyzése így szólt: „Ez a kettő egészen másfajta teniszt játszik, mint mi többiek".

Amint arról még a pénteki játékot követően mi is hírt adtunk, a 4 óra 13 perces, négyszettes mérkőzés mindkét érintett számára embert próbáló lehetett. A két klasszis örök mérlege igen szoros (30-28 Đoković javára), ám a helyzet a Roland Garroson egészen más, ezt a terepet ugyanis egyértelműen Nadal uralja. Mindeddig (beleértve a pénteki elődöntőt is) csupán háromszor sikerült őt felülmúlni ezen a pályán, Đoković az egyetlen, akinek sikerült a spanyol felett kétszer is győzelmet aratni. Ezt megelőzően nyolc alkalommal mérték össze erejüket a párizsi salakon. Nem volt tehát egyszerű fejben helyre rakni, hogy a címvédő és 13-szoros bajnok áll a háló másik oldalán, Đoković ennek tükrében nyilatkozott a sajtónak.

– Hihetetlen meccs! Minden alkalommal, amikor Rafa ellen pályára lépsz itt, tudod, hogy olyan teljesítményt kell nyújtanod, mintha megmásznád a Mount Everestet. Hatalmas öröm volt és nagy megtiszteltetés ilyen szintű játékot játszani – nyilatkozta a világelső.

Nadal a vereség ellenére igen sportszerűen fogalmazott versenytársáról, és elismerte, hogy a remek rajt ellenére ez nem az ő napja volt.

– Olykor nyersz, olykor veszítesz. Megpróbáltam a maximumot nyújtani, de valószínűleg nem ez volt a legjobb napom. Bár harcoltam, rengeteg munkát beletettem a játékba, de valahogy az ütéseim ma nem voltak olyan hatásosak, mint amilyenek lenni szoktak. Ezzel együtt nagyszerű csata volt – nyilatkozta a sajtónak Rafael Nadal.

Úgy tűnik a Roland Garros elődöntője „elvitte a show-t", ám a döntő még hátra van. Hogy lesz-e ott bármilyen meglepetés, az vasárnap derül ki, amikor az első Grand Slam-döntőjére készülő görög Sztefanosz Cicipasz lép pályára a világelső, és jogosan magabiztos Novak Đoković ellen.