2024. március 28., csütörtök

Két szöglet, két fejes

Szombaton már beindult a napi három mérkőzést tartalmazó nagyüzem a labdarúgó-Európa-bajnokságon, kezdésként pedig Wales és Svájc Bakuban pályára lépve tette teljessé az A csoport első körét.

A találkozó enyhe svájci fölénnyel indult, a 15. percben mégis Walesé volt az első veszélyes helyzet, amikor Kieffer Moore fejesét kellett kipaskolnia a rutinos Yann Sommernek a léc alól. Az ezt követő szöglet után is a walesiek támadójáé volt a rivaldafény, miután összefejelt Kevin Mbabuval, s egy ideig vérzésének elállítása miatt állt a játék, majd már a partvonalon túl kapott fejkötést.

A 20. percben már a túloldalon Fabian Schär veszélyeztetett egy beadás utáni sarkazással, de itt is hárítani tudott Danny Ward. A félidő végére aztán a svájci támadások szaporodtak el, Haris Seferovićnak három helyzete is volt, majd a hosszabbításban Schär kapott úgy labdát Breel Embolótól, hogy csak a kapussal állt szemben, de nem célzott jól. Továbbra is gól nélküliek maradtak az első félidők ezen az Eb-n.

A második félidőre aztán Svájc még nagyobb lendülettel érkezett ki az öltözőből, Embolo lövésének  hárításához Wardnak nyújtózkodnia kellett. Az ezt követő Shaquiri-szöglet után azonban Embolo fejesére már nem volt ellenszer, a kapuba bólintott és megszerezte a vezetést Svájcnak.

Wales nem tört meg és növelte a nyomást, ami 25 perccel később egy hasonló helyzetből született egyenlítést eredményezett: egy kis szöglet utáni beadásból Moore fejelt a kapuba. Az utolsó tíz percben Svájc mindenképp dűlőre akarta vinni a találkozót, Mario Gavranović pedig percekkel becserélése után kapuba talált, les miatt azonban gólját érvénytelenítette a videóbíró. A hajrában Wardnak még szüksége volt több szenzációs védésre is, de végül megmentette csapatának az egy pontot.

BAKU: WALES–SVÁJC 1:1 (0:0)

Baku Olimpiai Stadion, vezette: Clément Trupin (francia). Gólszerző: Moore a 74., illetve Embolo a 49. percben.