2024. április 16., kedd
SPORTHÍREK

Španović aranyozott visszatérése

A Gyémánt Liga idei harmadik, Firenzében rendezett állomásán tartottak először női távolugróversenyt, így a tavalyi év kihagyása után visszatért a sorozatba Ivana Spanović, akit végül az új szabályok juttattak győzelemhez. Öt ugrás után csak a harmadik legjobb eredménnyel, 6,74-gyel jutott be a dobogós helyekről döntő utolsó körbe, ott viszont 6,56-os ugrással is legyőzte Malaika Mihambót és Marina Bek-Romancsukot. Súlylökésben Armin Sinančević ezúttal második lett, egyet javítva dohai eredményén. A verseny leginkább ünnepelt tagja Jakob Ingebrigtsen lett, miután hatalmas hajrával, egyéni csúcsából 13 másodpercet faragva nyerte meg a sztárokkal tűzdelt 5000 métert – a norvég ennek ellenére az olimpián 1500-on tervez indulni.

Győztesek, nők, 200 m: Dina Asher-Smith 22,06. 1500 m: Sifan Hassan 3:53,63. 100 m gát: Jasmine Camacho-Quinn 12,38. 400 m gát: Femke Bol 53,44. Távolugrás: Ivana Spanović 6,56. Rúdugrás: Anzselika Szidorova 4,91. Diszkoszvetés: Sandra Perković 66,90. Férfiak, 100 m: Akani Simbine 10,08. 400 m: Anthony Zambrano 44,76. 5000 m: Jakob Ingebrigtsen 12:48,45. 110 m gát: Omar McLeod 13,01. 3000 m akadály: Szufian el-Bakkali 8:08,54. Magasugrás: Ilja Ivanjuk 2,33. Súlylökés: Tom Walsh 21,47. @sz = B. V.

RÖPLABDA

Maradt esély a rájátszásra

A közvetlen rivális Irán feletti győzelem után, és tekintettel a további ellenfelek listájára, Szerbia válogatottjának esélye van a négy legjobb rájátszására a Nemzetek Ligája röplabdatorna férfimezőnyében. Mától újra a nők szerepelnek, Szerbia sorrendben Kanada, Dél-Korea és Oroszország válogatottjával mérkőzik meg.

Eredmények, férfiak, 8. forduló: Szerbia–Irán 3:2, Argentína–Ausztrália 3:0, USA–Németország 3:0, Japán–Olaszország 3:2, Oroszország–Kanada 3:1, Szlovénia–Franciaország 3:2, Lengyelország–Hollandia 3:0, Brazília–Bulgária 3:0.

OLIMPIA – 2024

Törlik a gyaloglást

A NOB végrehajtó bizottsága számos módosításról döntött a nyári játékok programját illetően, ezek a változtatások először a 2024-es párizsi eseményen lépnek majd életbe. A csütörtöki ülésen például arról határoztak, hogy az 50 kilométeres gyaloglás a francia fővárosban már nem szerepel majd a műsorban, ezt egy vegyes váltó váltja fel. Véglegessé vált, hogy öttusában az összes számot 90 percen belül bonyolítják le egy helyszínen, csoportokban, kieséses rendszerben, és a döntőben 12 versenyző szerepelhet majd. A NOB a Nemzetközi Vitorlásszövetség javaslatát is elfogadta, így 2024-ben kitesurfben nem vegyes viadalra kerül sor, hanem külön versenyt rendeznek majd a férfiak és a nők számára. (MTI/dpa)

LABDARÚGÁS

Győztek a magyar lányok

A magyar női válogatott 4:0-ra legyőzte Szerbia legjobbjait barátságos felkészülési mérkőzésen Szegeden. A találkozón Zeller góljával már az első félidőben vezetett a német Margret Kratz által irányított hazai együttes, amely aztán a 62. percben emberelőnybe is került. A 78. percben a 17 éves Pápai is eredményes volt, tíz perccel később pedig Csiki büntetőből talált be. A végeredményt a duplázó Pápai állította be a 94. percben egy nagyszerű lövéssel. Vágó Fanni a kezdőcsapatban kapott helyet, ez volt a 126. válogatottfellépése, amellyel beérte a rekorder Hummel-Smuczer Angélát. (MTI)

A PSG Liverpoolból erősít

A Paris Saint-Germain három évre leigazolta a holland középpályás Georginio Wijnaldumot, aki a Liverpooltól érkezik a francai

fővárosba. A 30 éves játékos 237-szer lépett pályára a Vörösök színeiben, és 22 gólt szerzett. Megnyerte a csapattal a Premier League-et, a Bajnokok Ligáját, az európai szuperkupát és a klubvilágbajnokságot. (MTI/Reuters)

Csökkentették Onana eltiltását

Egy évről kilenc hónapra csökkentették az eltiltását az Ajax kameruni kapusának, Andre Onanának, aki dopping miatt kapta a büntetést. A 24 éves játékost október 30-án ellenőrizték, és a szervezetében a tiltott szerek közé tartozó lasimacot mutatták ki. Azzal védekezett, hogy miután rosszul érezte magát, be akart venni egy aszpirint, de véletlenül a barátnőjének felírt gyógyszert vette be, amelynek szinte ugyanolyan volt a csomagolása. Az eltiltást az európai szövetség szabta ki, az enyhítésről pedig a nemzetközi Sportdöntőbíróság határozott. A mostani döntés nyomán a játékos november 3-án visszatérhet a pályára. A hírek szerint az Arsenal érdeklődik a halóőr iránt, és az enyhítés elősegítheti a szerződtetését. Ráadásul így a januári Afrika-kupán is számításba veheti őt a kameruni szövetségi kapitány. A kapus a Samuel Eto’o Akadémián nevelkedett, majd 2015-ig a Barcelona utánpótlásprogramjában pallérozódott. Az elmúlt szezonokban stabil kezdőjátékosa volt az Ajax felnőttegyüttesének.