2024. április 19., péntek
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Roger

Sok minden történt és történhetett volna a Roland Garroson, de valahogy az Oszaka-ügy, a furcsára sikerült sorsolás, Serena Williams gyors kiesése és általában a teniszezőnők tornájának alakulása, Nadal esetleges 14. serlege – nehéz lenne mindent fel is sorolni –, az egész háttérbe szorult Roger Federer visszalépése miatt. A világsajtó azóta sem veszi le napirendről, mindenki a döntés mögé szeretne bekukkantani, de találgatáson kívül semmi sincs a terítéken. Azzal, hogy egyes lehetséges válaszok és magyarázatok logikusabbak, mint a többi. Ha Federer-talányt kérdésekbe öntjük, ez a négy választható ki:

1. Federer esetleg sérült?

Valószínűleg csak Federer sebésze tudja, pontosan milyen állapotban is van a megműtött térd, de logikusnak tűnik, hogy a párizsi visszalépés nem a sérülés kérdése, hanem taktikai húzás, a wimbledoni előkészületek tervének egy nem is mellékes része. Sérülést nem látott senki, a játékostársak sem tapasztaltak hasonlót, ellenkezőleg, Federert egészen jó erőben látták. Azzal, hogy a csaknem 40 éves szervezetnek nem kis próbatétel másfél éves szünet után zsinórban három meccs.

2. Milyen előnye származhat a visszalépésből?

Az idő hosszú távon Federer ellen dolgozik, rövid távon azonban az ő oldalán áll. A párizsi visszalépés több időt nyújt a füves idény előtti felkészülésre, ami alatt elsősorban Roger fizikai képességeit értjük. Nem valószínű, hogy már az első következő versenyének, a hétfőn kezdődő hallei tornának, Roger teljes erővel vág neki, inkább marad eredeti tervénél, a wimbledoni tornánál. Minél magasabban vagy a ranglistán, annál inkább megtanulod, hogyan lehet felkészülni a Grand Slamre, és nem pazarolod az erőd a bemelegítő tornákra.

3. A párizsi visszalépésnek milyen hatása lehet a wimbledoni szereplésre?

Roger 39 éves, és a teste, ha tetszik, ha nem, szenved a játék idején. Viszont Wimbledon füve benne olyan érzelmeket kelt, amelyek felülmúlják a gyötrelmeket. Roger Londonban talán 50 évesen is képes lenne kiállni. Párizsból továbbá veretlenül utazott el, némi önbizalmat is szerzett. Egészen más lenne, ha Párizsban, tegyük fel, kikapott volna Đokovićtól vagy Nadaltól. Így senki sem tudja pontosan, hogy mire képes, és ez javára írható minőségi különbséget jelenthet. Federer Párizs előtt így fogalmazott: „A legfontosabb kérdés számomra, hogy magas szinten térhetek-e vissza a legjobbakhoz mérten. Igazi esélyem erre Londonban lesz, bár valamicskét már Párizsban is láthatnék.”

4. London lesz Roger utolsó nagy nekifutása?

Nehezen hihető. Akár egy 1. vagy 2. fordulós vereség sem kényszerítené Federert azonnali drasztikus döntésekre. Az igaz, hogy az elmúlt hónapokban semmit sem mondott az olimpiai szereplésről, maradnak a tavalyi első műtét utáni szavai: „Visszatérésem a füvön és az olimpián látom.” Egy s más ugyan közbejött, de semmi oka, ha Federer nem sérült, hogy éppen így tervezzen. Sőt, senki se lepődjön meg, ha ott látjuk majd a US Openen is.