2024. április 23., kedd

Hadat üzent a G7 a járványoknak

Biden megdicsérte az EU-t, amelyet hihetetlenül erős és életerős entitásnak nevezett

Joe Biden amerikai elnök sürgette a világ hét legfejlettebb ipari országot (G7), hogy álljanak ki Kínával szemben. A G7 csoport tegnap befejezett csúcstalálkozóján bemutattak egy tervet is, amely ezt a célt szolgálná, és ismertettek egy deklarációt is az újabb globális járványok megelőzéséről.

Minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni az új típusú koronavírus-járványhoz hasonló újabb pusztító pandémiák kialakulását – áll abban a globális egészségügyi deklarációban, amelyet a hét vezető ipari hatalom csúcstalálkozóján mutattak be. Az értekezlet helyszínéül szolgáló délnyugat-angliai kisváros után Carbis Bay Deklarációnak elnevezett közös nyilatkozatban a résztvevők – a G7 csoport soros elnöki tisztségét betöltő Nagy-Britannia mellett az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Franciaország és Olaszország vezetői – a brit miniszterelnöki hivatal szerint konkrét terveket fogalmaznak meg a jövőbeni járványmegelőzésről. Ezek közé tartozik az a célkitűzés, amely szerint száz nap alá kell csökkenteni az új vakcinák, továbbá a kezelési és diagnosztikai eljárások kifejlesztésének és engedélyezési eljárásának az időtartamát. Ha ez sikerül, lehetővé válhat annak megelőzése, hogy a jövőbeni járványok a mostanihoz hasonló katasztrofális egészségügyi, gazdasági és társadalmi következményekkel járjanak.

A G7 országainak vezetői a hét végén bemutattak egy közös infrastrukturális tervet (B3W) is, amelyet a fejlődő országoknak szánnak. A tanácskozáson részt vevő Joe Biden amerikai elnök ezzel kapcsolatban elmondta: szeretné, ha az Egyesült Államok által támogatott B3W magasabb színvonalú alternatívát jelentene a hasonló kínai program mellett, amelyet Övezet és Út (BRI) kezdeményezésként ismer a világ. A G7 reményei szerint a B3W segítségével fel lehet venni a versenyt Kína hasonló globális kezdeményezéseivel. A csúcstalálkozó résztvevői kiálltak Biden kezdeményezése mellett, hogy a csoport – az erről kiadott közlemény szerint – magas színvonalú, átlátható infrastrukturális beruházási egyezményeket kössön alacsony és közepes jövedelmű országokkal a koronavírus-járvány utáni helyreállítás jegyében.

A G7 vezetői arra is keresték a választ, hogy miként kérjék számon Pekingen az emberjogi sértéseket.

Biden jelenlétét a találkozón lelkesen fogadta több európai vezető is. Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok a szabad világ együttműködő vezéreként tért vissza a G7-csúcsra. A francia vezető ezzel a megjegyzésével azt jelezte, hogy az USA szövetségesei kedvezően fogadják Bident, aki más politikát folytat, mint hivatali elődje, az EU-t és a NATO-t, illetve szövetségeseit rendszeresen bíráló Donald Trump. Előzőleg Boris Johnson brit kormányfő is kedvezően nyilatkozott Bidenről, akinek együttműködő hangvételét többen is méltatták. Az amerikai elnök cserében megdicsérte az EU-t, amelyet hihetetlenül erős és életerős entitásként jellemzett, megjegyezve, hogy a közösség nemcsak a gazdasági kérdésekben teljesít jól, hanem fontos részét képezi a NATO-nak is.