2024. április 19., péntek

Hova, hogyan utazhatunk?

A külügyminisztérium szerint a szerb állampolgárok hét országba utazhatnak PCR-teszt és oltási igazolás nélkül.

Bár néhány ország az idegenforgalmi idény kezdete előtt enyhített a beutazási feltételeken, a koronavírus-járvány miatt számos korlátozás még érvényben van.

Rövid azon országok listája, ahová a szerb állampolgárok oltási igazolás, karantén, vagy negatív PCR-teszt nélkül beutazhatnak.

A külügyminisztérium azt javasolja a turistáknak, hogy rendszeresen tájékozódjanak a külföldi országok beutazásra és ott tartózkodásra vonatkozó intézkedéseiről, mert a feltételek napról napra változnak.

Igazolások és tesztek nélkül a szerb állampolgárok az úgynevezett mini-Schengen országaiba léphetnek be, ezek Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Albánia és Észak-Macedónia.

A szerb állampolgárok tehát korlátozás nélkül léphetnek be és hagyhatják el a mini-Schengen országait, valamint áthaladhatnak a tranzitútvonalon is.

A környező országok közül Szlovénia levette Szerbiát az úgynevezett „vörös listáról". Bosznia és Hercegovina, Montenegró, de Horvátország is lekerült erről a listáról. A döntés június 12-én lépett hatályba, július 20-ig lesz érvényben, ekkor a járványügyi helyzet függvényében felülvizsgálják.

A Horvátországba utazó szerb állampolgárok akkor léphetnek be az ország területére, ha 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy 48 óránál nem régebbi antigén-teszt et mutatnak fel. Oltási igazolással, vagy a betegségen való átesést bizonyító okmánnyal szintén engedélyezett a belépés.

A külügyminisztérium szerint a Horvátországba való belépéskor minden utas köteles hiteles dokumentációt benyújtani utazásának okáról.

PCR-teszt és az oltási igazolás nélkül, a határon való bejelentkezéssel a szerb állampolgárok Jamaicába és Mexikóba is beutazhatnak.

A szerb állampolgárok érvényes vízummal, de 72 óránál nem régebbi negatív PCR-vizsgálattal is beutazhatnak az Egyesült Királyságba. A karantén ettől függetlenül kötelező, és csak 10 nap elteltével lehet megszakítani, ha a második és a nyolcadik napon elvégzett tesztek eredménye negatív.

A Görögországba való belépéshez negatív PCR-tesztet kell felmutatni, amely 72 óránál nem régebbi (a hat éven aluli gyermekek mentesek ez alól), vagy igazolással kell bizonyítani, hogy a beutazni kívánó felvette a vakcinát vagy átesett a betegségen.

Spanyolország szintén engedélyezi a beoltott polgárok belépését, június 7-e óta a Szputnyik kivételével minden oltást elfogadnak, feltéve, hogy 14 nap telt el az újraoltás óta.

Kissé szigorúbb szabályok vonatkoznak Franciaországra. A szerb állampolgárok akkor léphetnek be az országba, ha legalább 14 nappal az utazás előtt vették fel az oltás második adagját. Ebben az országban kizárólag a Pfizer vagy az AstraZeneca védőoltását ismerik el.