2024. április 24., szerda

Mit hozhat a Kormányközi Konferencia?

Amint arról szombaton beszámoltunk, Szerbia nem nyit új csatlakozási fejezetet, azaz klasztert az Európai Uniós tárgyalások folyamatában idén júniusban. A kormány szerint azonban a június 22-ére tervezett Kormányközi Konferencia politikai jelzés, miszerint a Szerbia által elért eredményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, írja a Szerbiai RTV.

Jadranka Joksimović eurointegrációért felelős miniszter rámutatott, sokkal fontosabb, hogy a Kormányközi Konferenciát magas politikai szinten, valószínűleg miniszteri szinten tartják meg.

„Ez jó, mert egyebek mellett ez politikai jelzés, hogy mindaz, amit tettünk, nem észrevétlenül történt, és hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni azokat az eredményeket, amelyeket Szerbia valósított meg" — véli a miniszter.

A várakozások szerint hat klaszterből kettőt nyithatott volna meg Szerbia, egyet a gazdaság, és egyet az ökológia területén. Ennek feltétele az új módszertan szerint az, hogy teljesítse a jogállamiságról szóló 23. és 24. fejezet átmeneti kritériumait.

„A legkonkrétabb intézkedés az alkotmány módosítása, amelynek a szerbiai igazságszolgáltatás végső függetlenségéhez kell vezetnie. Bizonyítani kell, hogy a függetlenség valóban megvalósult a gyakorlatban" — mondta Nataša Dragojlović, az Európai Uniós Integráció Nemzeti Konventjének koordinátora.

A kormányközi konferenciától a legfőbb elvárás, hogy Brüsszel tisztázza a nem egyértelmű tényezőket. Szerbiának pontosan tudnia kell, hogyan nyissa meg a klasztert, mik az intézkedések, és hogyan használják fel a befektetési alapokból származó pénzt, ami szintén újdonság, írja a közmédia.