2024. április 25., csütörtök

Közösen a kiskorúak védelmében!

A gyermekek dolgoztatása elleni világnap alkalmából az újvidéki önkormányzat és az újvidéki rendőrség közös akciót szervezett a város központjában, amelynek keretében tematikus, ismeretterjesztő szórólapokat osztogattak.

Az akcióban többek között részt vett Ljiljana Koković, az újvidéki polgármester tanácsadója, valamint a Vöröskereszt aktivistái is.
– Arra szeretnénk felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy sajnos nagyon sok olyan gyermek él a közvetlen közelünkben, akikkel szüleik nem törődnek, sőt gyakran családi erőszak áldozataivá válnak. A szórólapokra olyan információk kerültek, amelyekből a polgárok megtudhatják, hogy milyen veszélyeket rejt az emberkereskedelem és a kiskorúak kéregetésre történő kényszerítése. A gyermekeknek joguk van az iskoláztatásra, a gondtalan gyermekkorhoz, az egészségügy ellátásra, továbbá közösségi élethez. Segíteni kell az utcákon kéregetésre kényszerített fiatalokon! Azt a pénzt, amelyet így összegyűjtenek azoknak kötelesek odaadni, akik őket erre a munkára kényszerítik. Arra szeretném kérni a polgártársainkat, hogy ha kéregető gyermekeket látnak, jelentsék azonnal a rendőrségnek, mert csak így segíthetnek rajtuk! A gyermekmunka elleni világnap alkalmából rendezett akció az újvidéki önkormányzat, a városi civil szervezetek és az újvidéki rendőrség szoros együttműködésének az eredménye – hangsúlyozta a polgármester tanácsadója.

Újvidék területén az utóbbi időben főként a vendéglátóipari létesítmények közelében terjedt el a kiskorúak kéregetése, ezért az Újvidéki Vendéglátóipari Egyesület is csatlakozott az akcióhoz. Milenko Mijić, az egyesület elnöke elmondta, hogy az ismeretterjesztő röplapokat szétosztják majd a vendégeik között, mert csak közös erővel lehet megvédeni a gyermekeket.