2024. március 29., péntek

Magatartási eljárás és zaklatási vádaskodás az Újvidéki Egyetemen

Az intézmény Sport és Testnevelési Karán nemrégiben számos probléma merült fel, amelyek között kiemelkedik egy hallgatónak a vezetéssel való összetűzése, az osztályzatok, vagy a zaklatások miatt – írja a 021.rs hírportál.

Olga Cogo a nevezett hírportálnak jelezte, majd később egy videofelvételt is megosztott a közösségi oldalakon, amelyen azt meséli, hogy az egyetemen tűri a zaklatást, a sértegetéseket és a szabotázst is, mindezt csupán egy vizsga miatt.

Az egyetem vezetése azonban egy kissé más álláspontot bizonygat és elutasítja a vádakat, ugyanis szerintük a lány semmilyen módon nincs diszkriminálva. Cogo elmondása szerint azonban az utolsó vizsgája számít problémásnak, amely ahhoz szükséges, hogy beírhassa a mesterképzést.

Elmondása szerint a Goran Dmitrijević professzorral való konzultációja során az kijelentette, hogy addig nem teszi le a vizsgát, amíg tízesre nem felel, a tanár pedig állítólag a következőket mondta: „Kollegina, lehet, hogy meghalok a koronában és majd valaki más beírja a jegyet“. Hozzátette, hogy semmilyen felvilágosítást nem kapott arra vonatkozóan, hogy hol hibázott és hogyan tudna javítani a jegyen.

Ezt követően bizottság előtt felelt még decemberben, amelyen megint csak elbukott, ezért azzal fenyegetőzött, hogy feljelenti az egyetemet az illetékes szerveknél és a médiát is értesíti az esetről. Az egyetem erre egy évre eltiltotta a lányt, de végül az ügyvédje kérésére visszavonta azt.

Goran Dmitrijević professzor elmondta, hogy a lányt nem diszkriminálta, ugyanis a probléma abban rejlik, hogy csupán egyszer jelent meg a nyolc elméleti előadás közül, emellett a tizennégy gyakorlati órából hatot hallgatott le. Kihangsúlyozta, hogy a hallgató manipulálta a pontozási skálát, amikor előállt az adatokkal.

A felsőoktatási tartományi titkárság tájékoztatása szerint tudnak az esetről, és az egyetemmel egyeztetve annak megoldásán dolgoznak.