2024. április 25., csütörtök

Szerbián is áthalad a nemzetközi kerékpárút

Egy újabb magyarkanizsai érdekeltségű IPA-projektumot mutattak be csütörtökön a Tisza-parti város Art Garni Szállodájában

Az EcoBikeNet – A határon átnyúló természetközeli kerékpárutak hálózatának együttes fejlesztése elnevezésű projektum célja az EuroVelo 11 nemzetközi kerékpárútvonal magyarországi és szerbiai szakaszainak a fejlesztése.

A Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság mint a projektum fő partnere azért csatlakozott a határon átívelő együttműködéshez, mert a tartomány területén található természetvédelmi területekért felelős szervként úgy gondolják, hogy akár a Vajdaságban élők, akár az EuroVelo 11 utat használó külföldi turisták ennek köszönhetően megismerkedhetnek a természeti kincsekkel – nyilatkozta napilapunknak Pavle Rajkov településrendezési és környezetvédelmi segédtitkár.

– Ez a kerékpárút Norvégia északkeleti részének végpontjától Európán át a napfényes Görögországig vezet. Hossza megközelítőleg 6000 kilométer. Vajdaságban a Horgos–Röszke határátkelőtől Horgos, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Óbecse, Törökbecse, Nagybecskerek, Perlasz, Ópáva településeken halad át, majd tovább folytatódik Belgrádig, ahol egyesül az EuroVelo 5 nemzetközi kerékpárúttal – ecsetelte a tartományi tisztségviselő, aki elmondta, hogy ezzel a kerékpárosok biztonságos közlekedéséhez és az útvonal által érintett önkormányzatok idegenforgalmának a fejlesztéséhez is hozzájárulnak. Szerbiában az útvonal az ország középső részén halad majd végig: a Horgos–Röszke határátkelőtől indul, és a Tisza folyó mentén, Nagybecskereken át érkezik Belgrádig. Közép-Szerbiában a Morava folyó mentén halad, majd a Preševo-völgy közelében megy át Macedónia területére. A szerbiai szakasz teljes hossza 213,2 kilométer. A hosszának több mint a fele a Tisza, illetve a Duna menti töltéseken halad, így a kerékpárosok a folyók mellett közlekedve elkerülik a forgalmas közutakat, ráadásul közvetlen módon csodálhatják meg a térség természeti adottságait, lenyűgöző tájait.

A projektum keretében a tartományi titkárságnak a kerékpárútvonal Horgostól Magyarkanizsáig tartó 14,5 kilométeres szakasza tervdokumentációját kell elkészítenie, ugyanakkor összhangba kell hoznia a magyarországi és a hazai felek terveit is, s el kell készítenie a projektum közösségi hálón való népszerűsítését szolgáló oldalakat és a projektum honlapját. Maga a projektum összértéke 353 735 euró, amely összegnek a 85 százalékát az Európai Unió biztosítja, vagyis 300 675 eurót. A tartományi titkárság önrésze 38 535 eurót tesz ki, míg Magyarország 14 525 eurót fektet be a programba.
A projektum 2020. december 1-jén kezdődött és 2022. május 31-én ér véget.

Vígh Lóránd, a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság szakmunkatársa elmondta, hogy a projekt keretében elkészülő tervdokumentáció alapjául szolgálhat a kerékpárút hiányzó szakaszainak kiépítéséhez, amire egy következő fázisban kerül sor. Ezenkívül a kerékpárút mellett a turisztikai jelzőtáblák kihelyezését is előirányozták – mondta.