2024. április 20., szombat
TÓTHFALU

Tornaterem épül Tóthfaluban

Alapkőszentelést tartottak, és műfüves pályát adtak át

Tóthfaluban a Munkás Szent József Római Katolikus Egyházközség területén már javában épül a Nyers István Akadémia és az általános iskola szükségleteinek megfelelő több mint 1500 négyzetméteres, kézilabda, röplabda, kosárlabda, teremfoci és egyéb sportok űzésére alkalmas száz főt befogadó lelátóval ellátott korszerű tornaterem. Csütörtökön alkalmi művelődési műsor kíséretében Slavko Večerin szabadkai megyés püspök megszentelte az épülő tornaterem alapkövét, majd elhelyezték benne az időkapszulát, amely a létesítmény alapításának és építésének a körülményeit taglaló öröklevelet tartalmazza. A nagy jelentőségű sportlétesítmény megépítését Magyarország kormánya 350 millió forinttal támogatja.

Az eseményt bevezető művelődési programban fellépett a helybeli Csillagok gyermek- és ifjúsági zenekar kiegészülve Kaszap István Kollégium tanári karával. A Nyers István Akadémia fiatal labdarúgói is bekapcsolódtak a műsorba, Kölcsey Ferenc soha el nem évülő életbölcsességeiből olvastak fel útravalóul az ifjú sportolók számára.

Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az alapkőszentelés és azt követő műfüves pálya átadása alkalmából a falu egybegyűlt polgárai, az akadémisták és a meghívott vendégek előtt elmondta, hogy Tóthfalu szép példája annak, hogy mindig lehet újra kezdeni, mindig van miből meríteni, hiszen Tóthfalu a XX. század elején szinte a semmiből jött létre. Kellett hozzá egy olyan földbirtokos, aki motorja volt a település létrehozásában. Templomot és iskolát építtetett, és elindította Tóthfalut egy olyan úton, amely út azóta is tovább folytatódik.

– Nem kell lemondanunk semmiről, mert van értelme az életnek, az ittlétünknek. A tavalyi évben a nemzeti összetartozás éve programjai zajlottak. A nemzeti összetartozás erős magyar közösségek nélkül elképzelhetetlen. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a magyar kormány is gyerekekben, fiatalokban gondolkodik. Minden közösségi támogatás alapjául a gyerekeket és a fiatalokat állítja. Ha fiatalokról beszélünk, egyre inkább sportról is kell beszélnünk, hiszen a közösségépítésnek ma már a legfontosabb területe a sport, foci, dzsúdó, birkózás, bármilyen sportról is van szó, a lényeg, hogy gyerekeink sportoljanak, mozogjanak, szép sikereket érjenek el csapatban, a magyar közösségnek hozzák a sikereket. Ha ezt el tudjuk érni, akkor jó úton indultunk el – emelte ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Utasi Jenő atya, Slavko Večerin szabadkai megyés püspök, Pásztor István, Potápi Árpád János, Hajnal Jenő és Fejsztámer Róbert elhelyezi az időkapszulát a tornaterem alapkövébe

Utasi Jenő atya, Slavko Večerin szabadkai megyés püspök, Pásztor István, Potápi Árpád János, Hajnal Jenő és Fejsztámer Róbert elhelyezi az időkapszulát a tornaterem alapkövébe

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke így fogalmazott:

– Június különleges hónapja az évnek, az öröm és büszkeség ideje. A vajdasági magyar közösség nem hajlandó lemondani a jövőjéről, ezért a jövőnket senki nem tudja elvenni. A mai napot is ennek a jegyében éljük meg. Köszönet illeti Utasi Jenő atyát, aki évtizedek óta keresi Tóthfalu helyét a vajdasági magyar közéletben, remélem, hogy ezt közösen sikerült megtalálni. Azt kívánom, hogy annak az épülő rendszernek, amelynek a csúcsán a TSC van, a másik csúcsán a magyarkanizsai birkózóakadémia legyen, és mindazok a sporttal kapcsolatos intézmények, amelyeknek a megvalósításában reménykedünk – mondta a VMSZ elnöke. Mint mondta, nem elég azonban az épületet felépíteni, tartalommal is meg kell tudni tölteni.

Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert beszédében kiemelte, hogy újra egy olyan nagy léptékű beruházás színhelyén vagyunk, amely túlmutat a falu határán. Tóthfalu a község 13 települése közül számbelileg a legkisebbek közé tartozik, de összefogásban az élen jár. Újra és újra meg tud újulni, és újat tud adni a közösségnek.
Utasi Jenő atya, a Munkás Szent József római katolikus egyházközség plébánosa meleg szavakkal köszönte meg az anyaországi támogatást, a magyarkanizsai község segítéségét és a VMSZ tisztségviselőinek hathatós közbenjárását a tornaterem építésének a megkezdésében.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Palágyi Szabolcs, a TSC sportigazgatója.