2024. március 28., csütörtök
XVI. LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG

Egy hónap fociőrület

Ma 21 órakor a Törökország–Olaszország A csoportbeli nyitómérkőzéssel kezdetét veszi a labdarúgó-Európa-bajnokság. A tornát eredetileg tavaly nyáron bonyolították volna le, ám mint oly sok más (sport)esemény sorsába a világon, ebbe is beleszólt a koronavírus-járvány. A tavalyi „izmos” sportos év helyett tehát idén készülhetünk ilyen hónapokra, hiszen a holnaptól július közepéig tartó Eb-t követően, kevesebb mint két hét szünet után már a szintén idénre halasztott tokiói olimpiai játékokon izgulhatunk.

Az Eb a 2016-os után már a második olyan torna lesz, amelyen 16 helyett a kontinens 24 válogatott csapata vehet részt, ami egyszerre jelenti a torna nyitottságát, ugyanakkor afelett sem szabad elsiklani, hogy – jórészt a Nemzetek Ligájának köszönhetően – olyan gárdák is felléphetnek a seregszemlén, amelyek objektív mércével lényegesen kisebb játékerőt képviselnek, mint a többség. A trófeára, illetve érmes helyekre esélyes nemzeteket tekintve nyolc csapatot érdemes megemlíteni. Ha az olaszokon, belgákon, hollandokon, angolokon, spanyolokon, németeken, franciákon és a portugálokon kívül valaki odaérne a dobogóra, már a papírforma borulásáról beszélhetnénk. A csoportbeosztás mellett viszont nem lehet szó nélkül elmenni, hiszen az utolsó három felsorolt egyaránt az F jelű kvartettben kapott helyet – épp a magyarok mellett. Marco Rossi és legénysége nagy tornákon ritkán látott halálcsoportban bizonyíthat, de talán érdemes örülni annak, hogy három ilyen ellenféllel – a vb-címvédővel, az Eb-címvédővel és a Nationalelffel – játszhat néhány nap leforgása alatt. Abban talán még a legvérmesebb szurkolók sem reménykednek, hogy válogatottunk továbbjuthat a nyolcaddöntőbe – még úgy, hogy erős csoportharmadikként is esély van erre –, de reálisan bizakodhatunk abban, hogy a háromból legalább egyszer sikerül kihúznunk egy döntetlent – Cristiano Ronaldóék ellen például ez sikerült a 2016-os Eb csoportkörében.

Végezetül arról sem szabad megfeledkezni, hogy az egész torna (lebonyolítása) mennyire törékeny lábakon áll, pontosabban: milyen nagy rizikókkal fog zajlani. A járványhelyzetnek ugyanis nincs még vége, és épp a spanyolok esete, Sergio Busquets és Diego Llorente Covid-fertőzése mutatott rá, hogy a vírus még itt van, és bármelyik pillanatban veszélybe sodorhatja egy-egy összecsapás megrendezését. Nekünk azonban bíznunk kell abban, hogy erre nem kerül sor, és csak a focira figyelhetünk az előttünk álló hetek során.