2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Rábólintottak a gyerekek immunizációjára

A jóváhagyási folyamat még nem fejeződött be

A Szerbiai Gyógyszerügynökség pénteken jóváhagyta, hogy a 12 és a 16 év közötti gyermekek is felvegyék a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni védőoltást. A Szerbiai Rádió és Televízió összeállítása szerint a gyógyszerügynökség szakmai munkacsoportja megállapította, hogy minden törvényes és szakmai feltétel adott ahhoz, hogy a kiskorúak említett csoportjára is kiterjesszék az immunizációt. A védőoltás esetükben is biztonságos és hatékony, tették hozzá, mint ahogyan azt is, hogy miután a Pfizer–BioNTech benyújtotta a vonatkozó dokumentációt, tüzetesen megvizsgálták a más országokban végrehajtott klinikai vizsgálatok eredményére vonatkozó adatokat. Az egészségügyi minisztérium illetékesei korábban elmondták, hogy a védőoltás a gyermekek számára sem lesz kötelező, kizárólag a szülő, vagy a gyám beleegyezését követően kaphatják meg, a gyermekorvossal való egyeztetést követően.

A fiatalok immunizációja rég nem vitás (Ótos András felvétele)

A fiatalok immunizációja rég nem vitás (Ótos András felvétele)

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár pénteken szintén az SZRTV-nek elmondta, hogy a gyógyszerügynökség jóváhagyását követően a nemzeti immunizációs testületnek is jóvá kell hagynia a 12 és a 16 év közöttiek immunizációját, következő lépésben a köztársasági gyermekgyógyászati szakbizottságnak, majd végül a Batut Közegészségügyi Intézetnek. Az államtitkár nyilatkozatából az is kiderült, hogy a védőoltás első adagját eddig 2.643.000 polgár vette fel – 8151-el több, mint előző nap –, míg a másodikat 2.268.000-en.

172 új fertőzés – 6 elhunyt
A pénteki járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt országszerte 9895 koronavírustesztet végeztek el, ebből 172 eredménye volt pozitív (1,74 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 6 Covid-fertőzött hunyt el, 6 951 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,97 százalék. A kórházakban 501 Covid-pácienst gyógykezelnek, mesterséges lélegeztetésre 19-nek van szüksége. Vajdaságban előző nap 30 új fertőzést jegyeztek, ebből 7-et Újvidéken.