2024. április 23., kedd

Đerlek: Pozitív elbírálást várok a gyermekek oltakozásával kapcsolatban

Dr. Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára kijelentette, hogy várakozásai szerint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi eszközök Ügynöksége pozitív elbírálásban részesíti a 12 és 15 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltakozását. Emellett azt is, hogy előnyt élvezzenek azok a gyermekek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek – írja a Vajdasági RTV.

Az államtitkár elmondása szerint a Szerbiai Gyógyszerészeti és Egészségügyi eszközök Ügynöksége az egyik legszigorúbb intézet a világon, a védőoltások engedélyezése terén. Kihangsúlyozta, hogy a döntést meghozó bizottság a legképzettebb szakértőkből áll.

Várakozásaim szerint pozitív döntés születik és megkapjuk a Pfizer-védőoltásának a 12 és 15 év közötti gyermekeknél való használatának engedélyéről szóló bizonylatot – mondta Đerlek.

Hozzátette, hogy az amerikai FDA és az európai EMA ügynökségek is engedélyezték a Pfizer-védőoltás használatát a szóban forgó korosztály körében.

A gyermekorvosok várhatóan nagy szerepet töltenek majd be az ajánlások terén, de természetesen a szülők fognak dönteni a gyermekükről – tette hozzá Đerlek.

A beoltottak számával kapcsolatosan elmondta, hogy reálisnak számít elérni az 50 százalékos beoltottsági arányt június végéig.

Az éjszaka 22 órakor jegyzett számok szerint az első dózist 2.643.000 polgár vette fel, amely 48 százalékot jelent, a második adagot pedig 2.268.000 ember vette fel, amely 37 százalékot tesz ki. Amennyiben ilyen ütemben haladunk, akkor úgy gondolom, hogy sikerül elérni a célunkat és nyugodtabb nyarunk lehet – mondta Đerlek.

Kiemelte, hogy a következő kitűzött cél, hogy őszig sikerüljön elérni a 60-70 százalékos beoltottsági arányt, hogy az ősz is nyugodtabb legyen.