2024. április 20., szombat

Nem lehet őshonos a kárpátaljai magyar?

Putyint a náci Németország eszméire emlékezteti az Ukrajna tősgyökeres népeiről szóló törvényjavaslat

Brenzovics László elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nevében levélben kérte csütörtökön az ukrán államfőt, hogy az Ukrajnában élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé.
Brenzovics László rámutat, hogy az ENSZ dokumentumai szerint az őshonos népek független országokban élő népek, mivel ők azok leszármazottai, akik abban az országban vagy földrajzi területen éltek, amely a jelenlegi ország részét képezi, az országrész meghódításakor vagy gyarmatosításakor, illetve a meglévő államhatárok megállapításakor, jogi státuszuktól függetlenül megőrizték társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai intézményeik egy részét vagy egészét.
Magyarország a területén legalább 100 éve élő nemzetiségeket, így az ukránokat is történelmi nemzetiségként tartja számon – fogalmaz a levél. Emlékezteti Zelenszkij elnököt, hogy a magyar népcsoport több mint ezerszáz éve él a Kárpát-medencében, többek között Ukrajna területén, így – mint Brenzovics fogalmaz – teljes joggal tart igényt őshonos népként való elismerésre.
Az ukrán államfő által nemrégiben a parlament elé terjesztett, Ukrajna őshonos népeiről szóló törvénytervezet az országban élő magyarokat és több más nemzetiséget nem sorol az őshonos népek kategóriájába. A KMKSZ elnöke által jegyzett levél sérelmezi, hogy ennek indokaként egyes esetekben (például a magyarokéban) azt hozzák fel érvként, hogy az adott nemzetiségnek van anyaországa, míg más esetben (például a cigányokéban) nem is indokolják.
A levélben Brenzovics rámutat, hogy az effajta diszkrimináció elfogadhatatlanságát a Velencei Bizottság is szóvá tette. Ezért a KMKSZ azt kéri, hogy „figyelembe véve a történelmi tényeket, a világban és Európában meglévő gyakorlatot, illetve az országok közötti viszonosság elvét, az Ukrajnában élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé".
Kijev nem hangoztatja, de nyilvánvaló tény, hogy a kárpátaljai magyarokat is sújtó, jogaiban korlátozó törvényjavaslatot Ukrajna tősgyökeres népeiről az országban élő sokmilliós orosz kisebbség miatt hozzák meg. Ez indokolta, hogy a témában az orosz elnök is megszólalt. Vlagyimir Putyin egy, a Rosszija 1 és a Rosszija 24 televízióban szerda este bemutatott interjúban azt mondta, hogy a náci Németország eszméire emlékeztet az az ukrán törvénytervezet, amely őshonos és nem őshonos népekre osztja fel Ukrajna lakosságát.
„Az emberek őshonosokra, első- és másodosztályú és egyéb kategóriákba való besorolása egészen pontosan a náci Németország elméletére és gyakorlatára emlékeztet" – emelte ki az orosz elnök.
Felvetette, hogy mi lesz azokkal, akikben többfajta vér keveredik, megemlítve, hogy talán a zsidó nemzetiségű Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esetében is ez lehet a helyzet.
„Mi lesz ezekkel az emberekkel? Most körzővel mérik majd meg a koponyájukat és más testrészeiket, mint a náci Németországban, és ahogy ott is, megállapítják majd, hogy ki az igazi árja és ki nem? Megállapítják, ki az igazi és a nem igazi ukrán?" – fogalmazott Putyin, leszögezve, hogy olvasta a törvénytervezetet.
Idézte a tervezet egyik cikkét, amely szerint az őshonos népek nem vethetők alá koralapú megkülönböztetésnek.
„Van egy általános törvényi szabály, amelynek értelmében minden megengedett, ami nem tilos. Tehát az őslakosokat nem lehet diszkriminálni, de a nem őslakosokat igen? Beleértve az oroszokat is" – szögezte le Putyin.
Az orosz elnök felvetéseire Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reagált, aki azt tanácsolta Vlagyimir Putyinnak, hogy aggódjon inkább a saját országában élő őshonos népek és nemzeti kisebbségek jogaiért, ne spekulációkat terjesszen az őshonos népekről szóló ukrán törvénytervezetről.
Az ukrán tárcavezető az Ukrinform hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a Volodimir Zelenszkij elnök által nemrégiben a parlament elé terjesztett indítvány teljes mértékben összhangban áll az őshonos népek jogairól szóló ENSZ-nyilatkozattal, valamint az ukrán alkotmány vonatkozó normáival, és semmi köze nincs az orosz elnök önkényes értelmezéséhez.