2024. április 26., péntek

Újabb gyűlöletkeltő falfirkák Pristinában

A koszovói Szociáldemokrata Párt tagjai sértő feliratokkal árasztották el a pristinai Megváltó Krisztus templom falait és kapuját, miután tegnap az Urunk mennybemenetelének ünnepén misét tartottak az épületben, méghozzá 1998. után először – írja a Vajdasági RTV.

A templom ajtaján és a falakon albán nyelven a következők olvashatóak: „A sovinizmus szimbóluma szentély lesz, Albin Kurti áldásával”. A Szerbiai RTV tudósítása szerint a grafiti felfestését követően visszavonultak, a templomot pedig több rendőr is védi.

Ian Bancroft diplomata és író, a Twitter oldalán közzétett egy bejegyzést, amely szerint a misét követően a még befejezetlen pristinai Megváltó Krisztus templomra angol nyelven graffitivel a következőket festették fel: „Jézus utálja a szerbeket”.

Petar Petković, a Koszovói Iroda igazgatója elmondta, hogy ez a felirat a békére gyűlölettel való válasz.

– A polgárok számára csak korlátok és tiltások érvényesek. Az ünneplés és ima helyett rendőrség , tüntetés és lebontással való fenyegetés a válasz – mondta Petković.

Feltette a kérdést, hogy lehetséges-e valódi megbékélés és jövő a Pristinából érkező civilizálatlan kijelentések hallatán.

A pristinai rendőrség elvégezte a helyszínelést a templomban és környékén és a tudósítások szerint még mindig az épület közelében tartózkodnak.