2024. április 19., péntek

Többezer látogatót várnak a csantavéri falunapokra

A hétvégén falunapokat tartanak Csantavéren. A három napig tartó rendezvényen számos színes program várja az érdeklődőket.
A program pénteken 16.30-kor a Hunyadi János Általános Iskola tanévzárójával kezdődik, majd a helybeli Gyöngyvirág kézimunkacsoport kiállításának ünnepi műsorral egybekötött megnyitójával folytatódik. Utóbbira 19 órakor kerül sor a Bartók Béla Művelődési Egyesület épületében.
A szombati programok helyszíne a Cooltour Sziget, vagyis az újsziget. Hét órától a horgászoké a főszerep, ugyanis ekkor veszi kezdetét a pecakihívás, 7.30-kor pedig gyalogos túra indul a helyi közösség épületétől. Kilenc órakor kezdődik a borgácsosfőző verseny, és ezzel egy időben röplabdatorna veszi kezdetét. Emellett a nap folyamán kézműves-foglalkozások (arcfestés, hajfonás, gyöngyfűzés, kifestő) és ökosátor várja a látogatókat, ugyanakkor bemutatkoznak a helybeli egyesületek különböző szakosztályai, a Hunyadi János Általános Iskola táncosai és versmondói, a Mendicus Művelődési Központ tánccsoportjai, valamint tamburazenekara, a My Dance tánccsoport Angyal Lilla vezetésével, a Mendicus Ifjú Tamburazenekara, valamint az AKA Kids. 16 órakor sörpong torna kezdődik.
Vasárnap ünnepi szentmisét tartanak, majd a sporté lesz a főszerep. Kisfoci és teniszversenyt tartanak, déltől pedig kezdetét veszi a nagy hagyományokkal rendelkező csantavéri lóverseny, amelynek szervezője a Csantavéri Lovas Egyesület.
András Gyuricsin Attila, a csantavéri helyi közösség tanácsának elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy a járványhelyzet enyhülésével összhangban nagyszámú látogatót várnak a programokra.
– A járványügyi szabályok enyhülését igyekszünk kihasználni, így meghívtuk a magyarországi testvértelepüléseink képviselőit, hogy hosszú idő után leülhessünk velük és megbeszélhessük a dolgokat. Abban is bízunk, hogy a külföldön dolgozó csantavériek hazalátogatnak a hétvégén. Az újszigetet körülbelül két éve tudjuk használni nagyobb rendezvények megtartására, és az eddigi tapasztalatainak alapján arra számítunk, hogy 3000–5000 vendég látogat majd ki abba a gyönyörű környezetbe – fogalmazott András Gyuricsin Attila.