2024. április 25., csütörtök
EURÓPAI PARLAMENT

Zöld fény az uniós Covid-igazolványnak

Az Európai Parlament (EP) tegnapi hozzájárulásával lezárult az uniós Covid-igazolvány bevezetését előkészítő jogalkotói munka. Az EP plenáris ülésén a képviselők 546 szavazattal, 93 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az új uniós digitális Covid-igazolványról szóló jogszabálycsomag uniós polgárokra vonatkozó rendeletét, és 553 szavazattal, 91 ellenében és 46 tartózkodás mellett pedig a nem uniós polgárokra vonatkozó rendeletét.

Az igazolványok érvényességét ellenőrző rendszer július 1-jén lép életbe, és 12 hónapig működik majd. Az igazolvány nem minősül úti okmánynak, és nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak.

A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által a SARS-CoV–2 koronavírus okozta betegség (Covid–19) ellen használtra ajánlott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait. A nemzeti hatóságok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által engedélyezett oltóanyagokat illetően, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e őket vagy sem.

Az uniós védettségi igazolvány QR-kódot tartalmaz, és azt tanúsítja, hogy birtokosát vagy beoltották a koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy már átesett koronavírus-fertőzésen. A gyakorlatban három külön igazolásról van szó.

Minden személyes adatot az általános adatvédelmi rendeletnek megfelelően kell kezelni. Az igazolványok ellenőrzése offline történik, és nem igényli személyes adatok tárolását. Amint az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadja a rendeleteket, július 1-jétől hatályba is lépnek.