2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Továbbra is a fiatalokat szólítanák meg

Egyesek kételkednek, hogy az oltásnak köszönhetően csökkent a napi esetszám

Újraindítás címmel szervezett tegnap az Adria Media Group, a Kurir napilap kiadója online konferenciát. Ezen az egészségügyi minisztérium tisztségviselői, valamint orvosok, illetve járványügyi szakértők folytattak eszmecserét a járványról, továbbá az immunizációról. A többség a koronavírus elleni védőoltás fontosságát hangsúlyozta, mert ez az alapfeltétele a megszokott mindennapok visszatérésének. Az nem derült ki, hogy a konferencia apropója vajon az oltási hajlandóság mind drasztikusabb csökkenése – a kedd és a szerda reggel között eltelt egy napban kevesebb, mint 2 ezer polgár vette fel a vakcina első adagját – volt-e.
Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár sikeresnek minősítette a szerbiai oltási folyamatot, majd abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy június végéig sikerülhet a felnőtt korú lakosság legalább 50 százalékát immunizálni. Mint hozzátette, a védőoltás első adagját eddig 2.634.849 polgár vette fel, a másodikat pedig 2.252.186. A nyár folyamán is gyorsított eljárásban folytatják az oltást, hogy őszig legalább a felnőtt korú lakosság 60-70 százaléka megkapja a védőoltást, emelte ki Đerlek. Az államtitkár megismételte, hogy az elkövetkezendőkben a 18 és a 30, valamint a 30 és az 50 év közöttieknek kellene nagyobb oltási hajlandóságról tanúbizonyságot tenniük.
Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelő tárca nélküli miniszter egyetértett azzal kapcsolatban, hogy az immunizáció a feltétele a normális életnek. Ha egy-egy országnak nem lesz saját vakcinagyára, védőoltás nélkül marad, akkor, amikor arra a legnagyobb szüksége lenne, emelte ki Popović, majd bejelentette, hogy a Gamaleja Intézet képviselői hamarosan Szerbiába látogatnak. Emlékeztetőül, nemrégiben a Torlak Virológiai Intézetben megkezdődött a Szputnyik V szerbiai előállításának első szakasza.
Reagálva a moderátor azon megjegyzésére, hogy Nagy-Britanniában a kiemelkedő immunizációs arány ellenére ismét növekedni kezdett a napi esetszám, Branislav Tiodorović epidemiológus kifejtette, hogy ez részben feltehetőleg a korlátozások enyhítésével magyarázható. Jelenleg Szerbiában is szabadabb az élet, jön a nyár, elsősorban a fiatalok feltehetőleg sokat utaznak, vagy fesztiváloznak majd, ezért fontos, hogy elsősorban ebben a korosztályban növekedjen az átoltottsági arány, emelte ki. Tiodorović szerint érdemes lenne megfontolni, hogy az immunizált fiatalok kedvezményeket élvezzenek, „ám másrészről azt is szem előtt kell tartani, hogy egyesek egészségügyi okokból kifolyólag nem kaphatják meg az oltóanyagot." A szakértő szerint az is fontos, hogy az országban mindenhol hasonló szintű legyen az átoltottsági arány.
Milanko Šekler az állatorvosi immunológia és mikrobiológia doktora szerint nem a különböző támogatásokon, hanem a társadalom edukációján kellene lennie a hangsúlynak, mind az immunizáció, mind az egyéb területek vonatkozásában.

A konferencia folytatásában Predrag Kon epidemiológus megerősítette, hogy továbbra is június 21-étől lehet számítani a járványügyi korlátozások jelentősebb enyhítésére, valószínűleg attól a naptól lehet legálisan tömegesebb összejövetelt szervezni. Jelenleg illegális minden egyes tömeges összejövetel, kivéve a szakmai jellegűeket, szögezte le Predrag Kon, aki szerint érdemes lenne megfontolni, hogy a jövőben engedélyezendő tömeges összejöveteleken csak az immunizáltak vehessenek részt. Mint hozzátette, az, hogy jelenleg kevesebb az új fertőzés, a vírus természetes magatartására vezethető vissza. A szerbiai átoltottsági arány nem rossz, ám a kollektív immunitáshoz a lakosság 80 százalékának kell védettséget szereznie, mondta Predrag Kon. Mint hozzátette, megtörténhet, hogy eddig nem foglalkoztak eleget a fiatalok felvilágosításával, ezért egyelőre nem értették meg, hogy miért fontos nekik is felvenniük a védőoltást.

210 új fertőzés – 7 elhunyt
Tegnap lapzártánkig a kormány covid19.rs oldalán nem jelent meg a hivatalos napi járványjelentés. A Kurir és a B92 hírportál értesüléseinek értelmében egy nap leforgása alatt országszerte 9730 koronavírustesztet végeztek el, ebből 210 eredménye volt pozitív (2,2 százalék). A vizsgált egy napban állítólag 7 Covid-páciens hunyt el, 6945 a járvány kezdete óta. Mesterséges lélegeztetésre 20 Covid-páciensnek van szüksége. Vajdaságban előző nap 29 új fertőzést jegyeztek, ebből 6-ot Újvidéken.