2024. április 23., kedd

Az EU is bekapcsolódna a koronavírus-járvány eredetének kivizsgálásába

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is bekapcsolódna a koronavírus eredetének kivizsgálásának folyamatába – írja a B92 hírportál.

A vizsgálat célja, hogy kiderüljön a járvánnyal kapcsolatos igazság.

A világnak meg kell tudnia, hogy mi történt, ezáltal pedig levonhatjuk majd a tanulságokat. Minden erőfeszítést támogatunk, hogy megtarthassuk az átláthatóságot és megtudjuk az igazságot – jelentette ki Michel.

Ursula von der Leyen is hasonló véleményt fogalmazott meg.

Muszáj megtudnunk, hogyan is jöhetett létre ez a borzasztó globális járvány – jelentette ki von der Leyen, a közös sajtótájékoztatón.

Rámutatott arra is, hogy a 2008-as gazdasági válságból is sok mindent megtanultak.

Az Európai Unió alaposan kielemezte a válságot és megfelelő intézkedéseket tett. A jelenlegi egészségügyi válság során is gyorsan kell reagálnunk. Most is ugyanazt kell tennünk, hogy bebiztosítsuk magunkat, hogy ilyen válság többé ne fordulhasson elő – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Jelenleg kulcsfontosságú, hogy a kutatók számára minden információhoz teljes hozzáférést biztosítsunk, amelyek fontosak a járvány eredetének meghatározásához – jelentette ki von der Leyen.