2024. április 26., péntek

Pristina show-műsort akar?

A szerb elnök szerint nem lesz könnyű a jövő heti brüsszeli találkozó

– Mindig is csodáltam azokat, akik a sportban már a mérkőzés kezdete előtt azzal fenyegetőznek, mennyire ellátják majd a baját az ellenfélnek, mennyi gólt kap majd a másik csapat… Nem érdekelnek Pristina korai kijelentései, az foglalkoztat, hogy sikeres legyen a dialógus folytatása – jelentette ki tegnap Jagodinában a német Fischer Automotive Systems autóalkatrész-gyár megnyitó ünnepségét követően a jövő heti brüsszeli tárgyalásokról szólva Aleksandar Vučić államfő.

Úgy fogalmazott, már hétfőn elutazik Brüsszelbe, aznap este egyeztetések, munkavacsora várja, majd másnap tárgyal a párbeszéd folytatásának keretében a pristinai adminisztráció képviselőivel. Közölte, ha azért jönnek Brüsszelbe, amiről a napokban beszéltek, akkor nem szükséges utazniuk, utalva az olyan kijelentésekre, melyek szerint a párbeszéd folytatásában Koszovó függetlenségének az elismerését várja Pristina Belgrádtól. Vučić szerint tiszteletet kell mutatni az Európai Unió iránt, mely folyamatosan dolgozik a kapcsolatok fenntartásán, de maga a párbeszéd is jó, ha eredményeket hoz, hiszen a feszültség csillapítása a koszovói szerbek biztonságának is jót tenne. Megállapította, hogy nem lesz egyszerű a brüsszeli találkozó, elsősorban azért nem, mert az albán fél mindenekelőtt show-műsort szeretne és nem komoly tárgyalásokat, Belgrád pedig fordítva, konkrét megállapodásokat szeretne és nem show-t. Az államfő elmondta, százszor látta már az efféle pristinai megnyilvánulást, semmi új nincs a nap alatt.

Vučić kitért a Ratko Mladić ügyében meghozott jogerős ítélet utáni reakciókra is, amelyek a régióból érkeztek. Úgy ítélte meg, hogy számos reakció a feszültségkeltés érdekében született meg, s azért, hogy ne egy személyt, hanem egy egész népet felelőssé tegyen mindenért, ami a kilencvenes években történt. Mint mondta, tévednek azok, akik azt hiszik, ilyen hozzáállással jövőt, stabilitást lehet építeni, megbékélést lehet elérni. Megfogalmazása szerint sokan vannak, akik nem a múlt miatt, hanem Szerbia jövőjének beszürkítése miatt beszélnek most az ítéletről. Véleménye szerint a szerbségnek le kell vonnia a következtetéseket, mi az, amit rosszul csinált a múltban, de azt sem szabad megengednie, hogy a szerb áldozatokat gyalázzák. Tiszteletet mutatva mások áldozatai iránt elvárhatjuk azt, hogy saját áldozatainkat is tiszteljék mások, értékelte. Szerbia célja az, hogy minél több gyárat nyisson, s a jövőbe tekintsen – zárta a témával kapcsolatos gondolatait a köztársasági elnök Jagodinán.