2024. március 29., péntek

Új német gyár Jagodinában

A jó üzleti klíma vonzotta ide a külföldi beruházót

A közép-szerbiai Jagodinában gépkocsialkatrész-gyárat nyitott a német Fischer Automotive Systems cég. A beruházás értéke mintegy 40 millió euró, a település ipari övezetében elhelyezkedő üzemcsarnok 8000 négyzetméteren terül el. A jagodinai Fischer vállalat bérelt csarnokaiban eddig 150-en dolgoztak, az új üzemben pedig 350-en kapnak munkát.
Klaus Fischer, a Fischer vállalatcsoport tulajdonosa elmondta, Szerbiában versenyképes beruházási légkört tapasztaltak, az emberek jól képzettek, a gépkocsiipari szükségletekkel kapcsolatos tudásuk kitűnő, az internet- és mobiltelefon-szolgáltatások szintje szolid, nyelvi akadályok nincsenek. A most megnyitott jagodinai gyárban 450-re fogják emelni a foglalkoztatottak számát. ,,A Fischer csoport azért választotta Jagodinát, mert Európában sehol sem talált olyan kiváló feltételeket, mint Szerbiában, különösen az EU 27 országában nem” – mondta a német beruházó.
A tegnapi ünnepélyes gyáravatón részt vett Aleksandar Vučić államfő is, aki egyebek között elmondta, amikor az első német vállalatok megérkeztek Szerbiába, 17 000 embernek adtak munkát, ma pedig már az itt működő német cégekben 70 000 ember dolgozik, számuk remélhetőleg tovább nő, és minél több német beruházó érkezik, az annál nagyobb sikert jelent az országnak, mert növekszik a foglalkoztatás és a kivitel. A német vállalatok 100 százalékban kivitelre termelnek, mégpedig olyan márkáknak, mint a BMW, a Mercedes vagy az Audi. Az államfő elmondta: örömmel vette tudomásul Klaus Fischer közlését, hogy azt fontolgatják, Szerbiában, pontosabban éppen Jagodinában tipligyárat is nyitnának. Az elnök sietett arról biztosítani a németországi gyárost, hogy itt tízszer jobb feltételeket biztosítanak egy ilyen üzem megnyitásához, mint bárhol másutt. Azt is kiemelte, hogy Szerbiában az idén 6 százalékon felüli, de valószínűleg 7 százalékos gazdasági növekedés is várható. Mint mondta, az ország gazdasági fejlődésére nézve fontos lenne, hogy minél nagyobb számban visszatérjenek a diplomás fiatalok, de az iparosok is.
,,Nem kis dolog, ha valakit Németország elismer, és az sem, hogy a németországi gyárakban ma több mint 65 000 szerbiai ember dolgozik” – állapította meg Dragan Marković Palma, a községi képviselő-testület elnöke. Egyúttal közölte, hogy az önkormányzat döntött: Klaus Fischert Jagodina díszpolgárává avatják, mert gyárat épített a városban. Hozzátette, hamarosan arról is határozatot hoznak, hogy Aleksandar Vučić államfő szintén a város díszpolgára lesz.
Fischer a gyáravató alkalmából 1,8 millió dináros csekket nyújtott át Vučićnak a gyermekek és fiatalok oktatására, Dragan Markovićnak pedig 1,2 millió dinár értékű csekket a Jagodina községbeli óvodák és iskolák számára, valamint 600 000 dinárt a helyi tűzoltószolgálat korszerűsítésére.
A Fischer vállalatcsoport 1948-ban alapított családi vállalkozás, központja Waldachtal-Tumlingenben, mintegy 60 kilométerre Stuttgarttól található. Vezető ágazata a rögzítéstechnika, ragasztott, acél- és nejlondübeleket is gyárt. Németországon kívül az Egyesült Államokban Kínában és Csehországban is vannak gyárai, mintegy 5200 embert foglalkoztat, termékeit 120 országban értékesíti. Tavaly 872 millió eurós forgalmat valósított meg.