2024. április 26., péntek

Támogatás illegális szemétlerakók felszámolására

A városok és községek projektumokkal pályázhatnak az illegális szemétlerakók felszámolása érdekében. Erre a célra a Környezetvédelmi Minisztérium az idén 75 millió dinárt irányozott elő – írja az Energetski Portal.
Irena Vujović környezetvédelmi miniszter elmondta, az összeg legfeljebb 80 százalékát térítik meg, minimum 20 százalékát pedig a város vagy a község fedezi. A fő kritériumok az eszközök kiosztására a projektum környezetre gyakorolt hatása, valamint a felkészültsége. A pályázat június 7-én indult és június 22-éig tart. Azok a helyi önkormányzatok és városi községek, melyeknek gondjuk van a hulladékkal a területükön, most kihasználhatják a lehetőséget és bejelenthetik a projektumokat, hogy állami támogatásban részesüljenek.
A minisztérium először írt ki ilyen célra pályázatot, mivel Szerbiában rengeteg az illegális szemétlerakó, melyek gyakran folyók vagy települések közelében találhatók. A pályázathoz szükséges dokumentáció megtalálható a minisztérium internetes honlapán és az e-Közigazgatás (e-Uprava) portálon. A végső ranglistát is ezeken a felületeken teszik közzé – áll a közleményben.