2024. április 20., szombat

Urbánus zseb Begecsen is

A városi önkormányzat Telekrendezési és Beruházási Hivatala hamarosan három, polgári találkozásokra megjelölt helyszín rendezését fogja finanszírozni 18,7 millió dinár értékben.

Ezek a pontok Banatić és Zajol (Sajlovo) városrészekben, valamint Begecsen találhatók. A három új helyszínt az évek óta tartó, összesen 46 urbánus zseb kialakításáról szóló projekt keretében rendezik, a munkálatok az Európa Kulturális Fővárosa 2022 programsorozat előkészületeinek részét is képezik. A tervdokumentáció szerint Begecsen a Partizán és a Péter király utcák kereszteződésénél fog kiépülni az egyik ilyen létesítmény, ahol jelenleg sétány található. A szóban forgó terület 645 négyzetméteres, amelyből 200 négyzetméter zöld felület, ezen nem változtatnak. A terület rendezésével események és más programok megtartására nyílik lehetőség, egyfajta miniszínpadot alakítanak ki.

A Begecsen található területen az emelvény mellett padok, virágtartók, kerékpárállványok, kutak, hírtábla és egy kisebb játszótér is kiépül majd.
A Zajol városrészben található Teodor Mandić és Graničar utcák sarkán, közvetlenül a labdarúgópálya mellett, a gyalogjárdák és a zöld felületek felújítását tervezik. Ezekkel a munkálatokkal új rendezhető területek szabadulnának fel, ahol kör alakban ülőhelyeket építenének, mindezt azzal a céllal, hogy tematikus eseményeket rendezhessenek. A kérdéses terület valójában egy mintegy 435 négyzetméteres mező, amelyet a munkálatokat követően betonfelülettel borítják be, ülőhelyek, kerékpárparkolók, kutak, szemeteskukák és rendezett zöld felületeket is ki szeretnének itt alakítani.

Az Ifjúsági Mozgalom utcában a munkálatok kivitelezőinek az lesz a feladata, hogy a jelenleg is meglévő, mintegy 200 négyzetméteres zöld felületet, valamint a Párizsi kommün utca 10. és 10b alatti épületeinek a déli falát felújítják annak érdekében, hogy ezt a területet is alkalmassá tegyék művelődési és egyéb előjelű események megrendezésére.
A pályázatra június 17-éig jelentkezhetnek a kivitelezést vállaló cégek. Sikeres pályázás esetén várhatóan az év második felétől a programsorozat kezdetéig a projekt megvalósul.