2024. április 18., csütörtök

Adjon vért, hogy minden szívet megdobogtasson!

Szombaton véradási akciót tartanak Palicson – A véradók egy katamarán fedélzetén is vitorlázhatnak

A Vöröskereszt szabadkai szervezete szombaton tizenkilencedik alkalommal tartja meg Humánus szombat elnevezésű jótékonysági váradási akcióját a palicsi Vigadóban. Az esemény részleteit tegnap a helyi Vöröskereszt székházában megtartott sajtótájékoztatón ismertették.
Nevena Lukić, a Vöröskereszt szakmunkatársa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az akciót a Vöröskereszt, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályával, a Szabadkai Közegészségügyi Intézettel és a Szabadkai Egészségházzal együttműködve szervezi meg. Maga a Humánus szombat 9 és 13 óra között kerül megrendezésre. Az idei akció jelmondata: „Adjon vért, hogy minden szívet megdobogtasson!”. Az önkéntes véradókat számos színes programmal és kedvezménnyel várják. A véradó könyvecskék felmutatásával 8 és 15 óra között ingyenesen utazhatnak a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat 6-os járatán. 9 és 10 óra között reggelivel várják őket, 10 órától pedig hagyományosan babfőzeléket szolgálnak fel számukra. Emellett a helyszínen a szabadkai Méhecske Méhészegyesület mézes édességeket biztosít a véradóknak. A véradás helyszínén egy kiállítás is megtekinthető majd, amely a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet. 10 és 13 óra között pedig a Zeneiskola középiskolás tanulói zenés programmal kedveskednek a megjelenteknek. A véradók a Vöröskereszt jóvoltából vitorlázáson is részt vehetnek egy katamarán fedélzetén, amely meghatározott időközönként indul el a tópartról.
Nevena Lukić az esemény részletei mellett néhány, a véradók számára fontos tudnivalót is megosztott.
– Minden 18 és 65 éves kor közötti nagykorú polgár, aki vért szeretne adományozni, pénteken pihenjen, majd szombaton reggel egy könnyű reggeli után jöjjön el vért adni. Ami az oltásokat illeti, aki a Sinopharm vagy a Pfizer-BioNTech védőoltását vette fel, az a vakcina felvételét követően azonnal, míg a Szputnyik V és az AstraZeneca esetében a védőoltás felvétele után két héttel adhat vért – magyarázta a Vöröskereszt munkatársa.
A Humánus szombat mellett Nevena Lukić egy másik megrendezésre kerülő rendezvényről is tájékoztatót adott a sajtó képviselőinek. Hétfőn, a véradók világnapján, 17 órai kezdettel a Városháza dísztermében a véradóknak és a legjótékonyabb intézményeknek elismeréseket adnak át. Ez utóbbi elismerésben a Pionir édességgyár, Csantavér helyi közössége és az Ivan Sarić Műszaki Iskola részesül. Az elismeréseket Stevan Bakić, Szabadka polgármestere fogja átnyújtani.
Ilija Đukanović, a városi tanács egészségügyi és szociális kérdésekkel megbízott tagja a fentiekhez hozzátette, hogy a helyi önkormányzat az idei évben nagyobb támogatásban részesíti a Vöröskereszt véradási akcióit. A Vöröskereszt minden évben körülbelül negyvenöt ilyen eseményt szervez. Hozzátette, hogy az idei évben a város költségvetésében 1,7 millió dinárt különítettek el véradások megszervezésére. Arra kért minden polgárt, a helyi önkormányzat munkatársait és a városi képviselő-testület tagjait, hogy vegyenek részt a Humánus szombaton.