2024. április 24., szerda
BÁCSKOSSUTHFALVA

Közösséget építenek

Vasárnap helyi közösségi választást tartanak Bácskossuthfalván

Az elmúlt években jelentős beruházások valósultak meg Bácskossuthfalván, és jelenleg is befejezés előtt áll egy új, modern medence kiépítése a felújított Rekreációs Központban. Fazekas Róbertet, a helyi közösség tanácsának alelnökét, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnökét arra kértük, hogy vázolja, mi minden történt az elmúlt négy és fél évben a településen.

– Sokszor elfeledkezünk arról, hogy mennyi minden valósult meg az elmúlt időszakban, még tavaly, a járvány idején is tudtunk beruházásokat eszközölni. Mi egy stratégiai dokumentumot hoztunk létre, amelybe belefoglaltuk, hogy mi az, amit szeretnénk megvalósítani, és 2012 óta ezen célok mentén dolgozunk. Akkor lett eldöntve, hogy a Rekreációs Központot visszavásárolja a helyi közösség, és a tekepályával kezdve lassan újjáépíti azt. 2017-ben wellnessmedence épült, napkollektorokat szereltünk fel. A Reki mellett a településen más beruházások is történtek: az elmúlt négy évben a szennyvízhálózat tovább bővült a Petőfi Sándor és a József Attila utcában, most megnyertük a pályázatot a folytatáshoz. A vízvezetéknél a körgyűrű cseréje megtörtént, több utcában aszfaltozás történt. 2017-ben mi voltunk a házigazdái a Gyöngyösbokrétának, akkor a színház, az Echo, a Művelődési Ház felújítására összpontosítottunk. Az ivóvízprobléma kezelésére 2018-ban új kutat fúrtunk, majd felszereltük azt, utakat építettünk a tóparton, mikrobuszt vásároltunk. A Sloboda sportklub öltözői is megújultak, ott hidat építettünk – mondta Fazekas, és arra is rámutatott, hogy a település emlékhelyeire is odafigyeltek, az I. világháborús emlékmű, a park megújult, a környékén játszótér épült.

– Nagy bánatunk volt, hogy a régi üzemanyagtöltő állomás becsukott, de sikerült idevonzani egy magánvállalkozót, és ismét van töltőállomás a faluban. Elkészült a Reki mellé a termálvizes kút tervdokumentációja is. A LED-világítás szakaszos cseréje megindult, most hatvan százalékát lefedi a falunak, ez is nagy kihívás volt – ismertette az alelnök, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az Id. Kovács Gyula iskolában is sok fejlesztés történt – konyhacsere, szigetelés, a számítógépes kabinet kialakítása és teljes digitalizáció –, a tornatermet is felújították. Az óvodában a kazánt és a nyílászárókat cserélték le.
– Aszfaltozás volt a központban, a piactér megújult, és az az egykori jegyzőház is, ahol a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a könyvtár esett át a leglátványosabb változáson. A Reki már az új medencével nyílik meg június 21-én. Nagyberuházásról van szó, több mint 300 000 eurót emésztett fel. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy három év alatt ez a beruházás megvalósulhatott. Ami az idei évet illeti, az Ongaivölgy utcai szennyvízhálózat építése, a Kanász utca újraaszfaltozása és az iskolai tornaterem ablakainak részleges cseréje van még a tervben.

Igen nagy volt az érdeklődés a helyi közösségi választás iránt, a 18 helyre 35-en adták át jelentkezésüket, a VMSZ mellett a Szerb Haladó Párt is támogatott jelölteket, és néhány független jelölt is indul a vasárnapi megmérettetésen. Erről Fazekas a következőket mondta:
– Idáig a VMSZ által támogatott jelöltek képezték a helyi közösség vezetőségét, bár úgy mondanám, hogy sokan civil szervezetekből, intézményekből, a gazdaságból csatlakoztak hozzánk, tehát ez egy igen színes egyéniségekből álló tanács volt, és most is ez a terv. Tízen eddig is benne voltak a vezetőségben, és nyolc új tag van, hat hölgy szerepel a listán. Az oktatásban, a vállalkozói szférában, a civil életben olyan teljesítményt nyújtottak, ami önmagában is feljogosítaná őket, hogy jelöltek legyenek. Viszont az erőnk abban van, hogy közösen, együtt dolgozunk, így tudunk sok mindent elérni. Nyilvánvalóan a Szerb Haladó Párt, mint az országosan legnagyobb párt, jelen kíván lenni ebben a közösségben, ezt igen erőteljesen demonstrálta. Ebben a vonatkozásban mi most ellenfelek leszünk, és úgy gondolom, hogy értékválasztásról van szó, mi pedig el fogjuk fogadni az itt élők döntéseit. Emellett van három olyan jelölt, aki önmagát függetlenként aposztrofálta, úgyhogy elég színes a lista. Én azt szeretném, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, és a zászlósuhogáson és dobpergésen keresztül, azon túl, jussanak el hozzájuk a Csubela Ferenc naplójában leírt gondolatok vagy Kiss Antal esperes úr istentiszteleteken elhangzott szavai, és akkor ez a választás egyértelmű lesz.