2024. április 25., csütörtök
OROM

Madarat tolláról…

Óvodások rajzaiból nyílt kiállítás Oromon

Kedden délután az oromi Liliput óvoda udvarán a Madarat tolláról címet viselő rajzpályázatra beérkezett több mint háromszáz alkotásból válogatott képekből nyílt kiállítás, amelynek moderátora, házigazdája Bata Magdolna óvónő volt. A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója, Veselinov Ibolya üdvözölte a megnyitó résztvevőit, és méltatta a kiállítás szervezőinek munkáját.

Dr. Szőke Anna néprajzkutató, a Brunszvik Teréz Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke a kiállítással kapcsolatban elmondta:
– Decemberben hirdettük meg a rajzpályázatot az óvodák számára, ezúttal nem a decemberi ünnepkörhöz kötöttük a témát, hanem a természet, a madarak kerültek előtérbe. A madarat tolláról, embert barátjáról közmondásra épült pályázati megnevezés a gyerekek és szüleik számára is üzenetet hordoz. Meglepetésre mintegy háromszáz gyermekrajz érkezett egész Vajdaság területéről, Nyugat-Bácskából és Dél-Bánátból is. Az oromi kiállításra közel száz alkotást válogattunk ki. A pályamunkákat nem rangsoroltuk, a legjobb alkotások szerzőinek postán küldtük el a névre szóló okleveleket, amelyeknek nagyon megörültek. A legtöbb rajzot Magyarkanizsa község óvodásai küldték a pályázatra. Az oromi kiállításmegnyitóra ajándékokat hoztunk, minden pályázaton részt vevő óvoda óvónője a Hét Nap legújabb kötetét, egy félszáz gyermekverset tartalmazó kiadványát és az MNT ajándékkönyvét kapja. Az idén is lesznek pályázataink, a nyáron pedig háromnapos továbbképzéseket szervezünk az óvónők számára – mondta Szőke Anna.

Jerasz Anikó méltatta az óvónők munkájának a jelentőségét

Jerasz Anikó méltatta az óvónők munkájának a jelentőségét

A Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke méltatta a rajzpályázat jelentőségét és a megnyitóra összesereglett lelkes óvónők elhivatottságát.
– Minden felnőtt elérzékenyül, ha kisgyermekek által készített rajzokat nézeget. A rajzokban benne van a mindentől lecsupaszított őszinteség, ahogy ők látják a környezetüket, a felnőtteket. Benne vannak az ősi művészet színében, formáiban a magyar nemzeti kultúránk elemei, továbbá a bátor újítás, hiszen őket még nem befolyásolják a konvenciók, az előítéletek. Hálásak vagyunk a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének a több mint negyedszázados szolgálatért, azért a vállalásért, amellyel a magyar nyelvű óvoda- és iskolaválasztás mellett kiállnak, hiszen a magyar nyelvű iskolák fennmaradásának első számú zálogául a magyar nyelven óvodába íratott gyermekek szolgálnak – mondta egyebek között Jerasz Anikó.
A Madarat tolláról… rajzkiállítás megnyitóján jelen volt Bagány Ágnes, a magyarkanizsai községi tanács közoktatással és ifjúságpolitikával megbízott tagja és Lékó Róbert faluelnök is.