2024. április 24., szerda
CSELGÁNCS-VB, BUDAPEST

Japán uralom

Két újabb győzelemmel nyomatékosították sportágbeli fölényüket az éremtáblázatot rendre megnyerő japánok a budapesti cselgáncs-világbajnokságon, ahol súlycsoport szerinti növekvő sorrendben mindennap egy férfi és egy női kategória mérkőzéseit bonyolítják le.
A férfiak 66 kg-os mezőnyében Marujama Dzsosiro legyőzte az olasz Manuel Lombardót, így megvédte két évvel ezelőtti vb-címét. A szerb Strahinja Bunčić az 1. fordulóban búcsúzott.

A női 52 kg-osok között japán–spanyol döntőt rendeztek, amelyben Sisime Aj legyőzte Ana Perez Boxot, ezzel a 2017-es, szintén budapesti világbajnokság után ismét aranyat ünnepelhetett, és zsinórban már negyedik alkalommal végzett a dobogón. Aj volt az, aki a 3. fordulóban megálljt parancsolt a nap egyetlen magyar indulójának, Pupp Rékának is, aki ezzel éppen lecsúszott arról, hogy a vigaszágon folytathassa. Bár a kvótát szerzők névsorát csak a torna után hozzák nyilvánosságra, a magyar szövetség úgy számol, Pupp ezzel a teljesítménnyel már kiharcolta az olimpiai indulás jogát. A csak egy meccset nyerő szerb Nadežda Petrovićnak már nem feltétlenül lehetnek ilyen reményei.