2021. július 25., vasárnap

Urbán András két rendezése a Steriján

E hó 18-án kezdődik Újvidéken a legnagyobb hazai színházi seregszemle

A 66. Sterija Játékok rendezvényt június 18-a és 26-a között tartják meg a Zlu vremenu, uprkos (A gonosz idők ellenére) szlogen alatt. A fesztivált Svetozar Cvetković háromszoros Sterija-díjas színművész nyitja meg az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban, amely otthont ad a rendezvénynek. A fesztivál közönsége 15 előadást tekinthet meg három válogatásban, ahogyan erről a válogató, dr. Milivoj Mlađenović teatrológus-drámaíró döntött.
A Sterija-díjakért folyó versenybe tíz produkció került, Szarajevó, Banja Luka, Fiume, Belgrád, Szabadka, Újvidék, Šabac, Niš és Gračanica színházainak társulatai lépnek színpadra. Urbán András rendezőnek a szerzői projektumát A Csókos Asszony Lovagjai címmel a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház adja elő. A repertoáron szerepel a Dobrica Ćosić regénye alapján készült legújabb Deobe előadás is, Jug Radivojević rendezésében. Ez három színház – a székvárosi Szerb Nemzeti Színház, a Niši Nemzeti Színház és a gračanicai székhelyű Prištinai Nemzeti Színház – társulatának közös produkciója, amelyben Venczel Valentin, az Újvidéki Színház színésze is játszik.

A 66. Sterija Játékok versenykategóriájában szerepel Aleksandar Popović híres Kus Petlić című darabja Milan Nešković új rendezői olvasatában, amelyet a szabadkai Népszínház készített.

A színházi fesztivált hirdető plakát

A versenyprogram mellett a Körök nemzetközi válogatás és a Második Színpad elnevezésű programrész előadásai is számot tarthatnak a közönség érdeklődésére. Tuzla, Zágráb, Eszék, Belgrád és Szabadka színháztársulatainak produkcióit láthatja a közönség. A Második Színpad nevű off-program A nézés költészete c. produkció is szerepel Urbán András koncepciója alapján, az ő rendezésében és a Kosztolányi Dezső Színház előadásában.
A koronavírus-járvány által elrendelt összes korlátozás ellenére a Sterija Játékok gazdag programjával több, mint ötszáz résztvevővel és vendéggel az idén is a régió legfontosabb és Európa egyik legnagyobb színházi eseménye lesz.
A június 26-ai díjátadó után a Bitef Dance Company Izgubljeni pejzaži (Eltűnt tájak) című darabját mutatják be.