2024. április 20., szombat

Versek a haláltusáról és az állhatatosságról

Bemutatták Bíró Tímea Hosszú című kötetét a szabadkai Kortárs Galériában

Bíró Tímea második, Hosszú című kötetét mutatták be kedd este a szabadkai Kortárs Galériában. A szerzővel Berényi Emőke, a Forum Könyvkiadó szerkesztője beszélgetett. Az esemény elején Ludovico Einaudi kortárs zeneszerző Run című szerzeményének videóváltozatát tekinthették meg a jelenlevők. Bíró Tímea ezzel kapcsolatban elmesélte, hogy e dal hallatán tudott igazán elmerülni az alkotásban, miközben a köteten dolgozott.

A Hosszú egy nagymama ápolásának történetét dolgozza fel. Arra a kérdésre, hogy azonosítható-e a lírai én a költővel, a szerző azt válaszolta, hogy igen, ám nemcsak ő írta ezt a történetet, hanem vele együtt sokan mások is. Szerinte sajnos elég sokaknak van tapasztalata egy beteg hozzátartozó, közeli családtag ápolásában, így többen magukénak érezhetik e kötet sorait. Mint hozzáfűzte, fontosnak tartotta, hogy naturalisztikusan jelenítsen meg mindent a versekben, hogy kimondja a kimondhatatlant, és ne legyen tabu a betegség, az ápolás és a halál sem. Bíró Tímeától azt is megtudhattuk, hogy a könyv négy évvel korábbi eseményeket dolgoz fel, és csak két év múlva kezdett el erről írni. Mint hangsúlyozta, nem terápiás jelleggel, öngyógyításként vetette papírra a verssorokat, hanem azért, mert szerinte fontos, hogy merjünk beszélni erről a témáról.

A beszélgetés közben Szerda Zsófia fotóiból láthattunk egy összeállítást, amely egyúttal a könyv illusztrációs anyagát is adja. Bíró Tímea elmesélte, hogy az előző köteténél, A puszítás reggeleinél Miroslav Jovančić a kész szövegtest alapján készítette el az illusztrációkat. A Hosszúnál ez másként történt, hiszen a könyv kiadása előtt Szerda Zsófiával járták a terepet. Ennek során több fotó is készült lovakról, és a költőt ezek a fényképek is megihlették az alkotás során. Arra a kérdésre, hogy mit jelképez a ló, a kötet egyik fő motívuma, Bíró Tímea azt válaszolta, hogy az izmok munkáját. A lovak jó állóképességgel rendelkeznek, lételemük a sebesség, ugyanakkor stabilitást is mutatnak. A szerző azt is elmondta, hogy tudatosan választotta a ki ezt a motívumot, és a teljes alkotói folyamat során céltudatosan állt össze a kötet.

A bemutatón szó volt arról is, hogy Bíró Tímea mindkét kötetében megjelenik a szegénység témaköre. A költő elmondása szerint azért ír erről, mert fontosnak tartja, hogy erről a témáról is beszéljünk, és hogy minél többen foglalkozzanak ezzel a társadalmi problémával. Mint kiemelte, hogy ha sokan nem élnének a létminimum alatt, akkor nem kellene erről írni.