2024. április 25., csütörtök

Vizsgaelőadás nyolcasban

Szombaton és vasárnap este az újvidéki Művészeti Akadémia végzős színészhallgatóinak produkcióját láthatjuk a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Az újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves színészhallgatóinak vizsgaelőadását június 12-én, szombaton 19 órakor mutatják be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A reprízre másnap, vasárnap 19 órától kerül sor. A végzős hallgatók Yasmina Reza Az öldöklés istene című drámájával készülnek a közönségnek. Az előadásban Budinčević Krisztiánt, Dedovity Tomity Dinát, Dudás Dánielt, Grgity Nikolettát, Horváth Blankát, László Rolandot, Magyar Zsófiát és Tóth Dánielt láthatjuk majd. A produkciót László Sándor és Balázs Áron osztályvezető tanárok rendezték. A díszletet Lakatos Klára, a jelmezeket pedig Marina Sremac tervezte. A plakát Jankovics-Bocskovity Éva munkája.

László Sándor a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, ez a generáció elérkezett egy olyan ponthoz, ahonnan már profi színészekként folytatják útjukat.

– A hallgatók egy nagyon izgalmas, tartalmas, könnyűnek nem mondható, de remélem, élvezetes utat jártak be velünk együtt ez alatt a négy év alatt. És most elérkeztünk a vizsgaelőadáshoz és a Kosztolányi Dezső Színházba, Urbán András igazgatónak köszönhetően, aki nemcsak teret biztosított számunkra, hanem a műszaki személyzet, jelmez- és díszlettervező is segítségünkre van. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy egy profi színház nyújtott segítő kart felénk és lehetőséget adtak ahhoz, hogy egy hosszabb próbafolyamatot itt tudjunk lebonyolítani. Ezt megelőzően az újvidéki Művészeti Akadémián készültünk fel az előadásra. Yasmina Reza Az öldöklés istene című drámáját vettük elő, ugyanis négy lány és négy fiú alkotja az osztályt. Nagyon nehéz a drámairodalomban olyan darabot találni, amely ennek megfelel. Egy négyszereplős darabról beszélünk, két női és két férfi szerep van benne, teljesen egyenrangúak. Szerintem nagyszerű eredményt értek el a fiatalok. Egy olyan szakmai hozzáállásról tettek tanúbizonyságot, hogy amikor kikerülnek az akadémiáról, a színházak számíthatnak rájuk – hangsúlyozta a tegnapi sajtótájékoztatón László Sándor.

Balázs Áron, László Sándor és a vizsgaelőadás szereplői (Fotó: Gergely Árpád)

Balázs Áron, László Sándor és a vizsgaelőadás szereplői (Fotó: Gergely Árpád)

A negyedéves színészhallgatók között több szabadkai is van. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés a szülővárosukban játszani, László Roland azt a választ adta, hogy nemcsak az jó, hogy itt játszhatnak, hanem az is, hogy egy profi színház befogadta őket.

– Örülünk, hogy a színházak figyelnek a fiatalokra, a pályakezdőkre, és foglalkoznak velünk. Jólesik, hogy ilyen körülmények között játszhatunk majd. Nyilván, van ennek egy olyan rétege is, hogy jó a szülővárosunkban színpadra lépni. Szerintem a többieknek, akik nem itt születtek, ugyanilyen jó érzés lesz ezen a helyen a közönség elé állni – mondta el a sajtótájékoztatón László Roland.

Az előadás a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozat keretein belül valósul meg. A produkció támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Újvidéki Művészeti Akadémia és a Kosztolányi Dezső Színház.