2024. március 28., csütörtök

Đerlek: Előkészületben van a koronavírus utáni gyógyítás stratégiája

Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára komoly stratégiát és orvosi támogatást jelentett be azok számára, akik kiheverték a koronavírust és viselik annak egészségügyi következményeit, ugyanis várhatóan egyre több ilyen beteg fog jelentkezni a kórházakban – írja a Vajdasági RTV.
A személyes tapasztalatait is megosztotta az államtitkár, ugyanis elmondása szerint még sosem voltak szívproblémái, de a koronavírus kiheverését követően már egy éve orvosságot vesz be szívritmuszavar ellen.
A tüdőm teljesen szét volt rombolva. Korábban a lakásban az ötödik emeletre felvonó használata nélkül, gyalog mentem fel, de ezt most már nem próbálom meg – magyarázta Đerlek.
Szavai szerint előrelátta, hogy a koronavírus utáni szindróma megoldása lesz az egészségügyi rendszer következő feladata.
A koronavírus alóli felszabadulásunk első napján már készen kell állnunk a koronavírus által a mentális egészségre is hátrahagyott következmények meggyógyítására és megmentésére – mondta Đerlek.
Hozzátette, hogy ez még nem minden, mivel a koronavírus rendszeri betegség, ezért szív és érrendszeri rendellenességeket és károsodásokat hagy maga után, amelyek legelőször a kihevert betegség után jelentkezik.
Tüdőbetegségek is előfordulhatnak, ahol a károsodás helyén fibrózis elváltozások alakultak ki. Vannak neurológiai károsodások is, tudunk olyan emberekről is, akik a koronavírust követően a dialízisen kötöttek ki – hangsúlyozta ki Đerlek.
Elmondása szerint nincs olyan szerv, amely nem lenne veszélyeztetve, ezért előkészítik a koronavírus utáni rehabilitáció és gyógyítás komoly stratégiáját.