2024. április 20., szombat

Letartóztatások Belgrádban és Bécsben

Az FBI trükkje vezetett el a szerb drogcsempészekhez

A szerb hatóságokkal is együttműködött az amerikai FBI az utóbbi idők egyik legnagyobb bűnözésellenes akciójában, derült ki hivatalosan is szerdán a belgrádi amerikai nagykövetség tájékoztatásából. A több mint száz országra kiterjedő akcióban a hatóságokat az vezette sikerre, hogy egy feltört üzenetküldő alkalmazás révén követni tudták a bűnözők kommunikációját drogcsempészettel, pénzmosással és egyéb tervezett akcióikkal kapcsolatosan. A Trójai Pajzs fedőnevű akció során világszerte eddig mintegy 800 személyt vettek őrizetbe, akik többsége a gyanú szerint drog- és fegyvercsempészettel foglalkozott. Az amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint az FBI titokban saját gyártású „biztonságos”, vagyis titkosított készülékeket terjesztett az alvilágban beépített emberei révén.

A nemzetközi akció részleteit az FBI illetékesei a San Diegó-i sajtótájékoztatón ismertették (Fotó: Beta/AP)

A nemzetközi akció részleteit az FBI illetékesei a San Diegó-i sajtótájékoztatón ismertették (Fotó: Beta/AP)

Az ANOM névre hallgató kommunikációs rendszerről az terjedt el, hogy kifejezetten bűnözőknek való, mert követhetetlen, miközben az FBI végig hozzáfért az adatokhoz, így gond nélkül követhette egyre több bűnszövetkezet mozgását. Tizennyolc hónap alatt 25 millió üzenetet váltottak a bűnözők ezen a titkosítottnak vélt hálózaton. Az adta a lehetőséget az FBI-nak saját „terméke” bevonására a bűnözők körében, hogy a korábban használt egyéb titkosított kommunikációs csatornák bizonytalanná váltak, miután feltörték az EncroChat-et, és a Sky ECC-t is.

Szerbiában feltárták Dario Đorđević „Đoks”, másik álnevén „Dekster” drogcsempész bűnbandájának tevékenységét, mely főként Ausztriára és Szerbiára korlátozódott. Bécsben az osztrák rendőrség, a szerb kollégákkal való együttműködés után, május 5-én letartóztatta Aleksa Petrović, Predrag Božović, Miloš Hristov, Nikola Savatić, Luka Caro, Todor Jarčević, Petar Selaković, Petar Milojić, Danijel Stojanović és Milun Dukić gyanúsítottakat is, majd magát Dekstert is június hatodikán. A rajtaütések során kokaint, heroint, marihuánát, hamisított dokumentumokat foglaltak le. Az akció folytatásában kedden Belgrádban további hét személyt kísértek be, úgyszintén kábítószer-csempészet alapos gyanújával.