2024. március 29., péntek

Maradnak az eddigi műszaki előírások

Még két évig nem szigorítanak a gépjárművek bejegyzésén

A köztársasági parlament napirendjén szerdán a Srbijagas vállalatnak nyújtott 169 millió eurós hitelgarancia jóváhagyása és a terrorizmusellenes harc céljait szolgáló adatbázis létrehozása szerepelt. A parlamenti munka kapcsán azonban mégsem ezek a hírek határozták meg a napot, hanem a Közlekedésbiztonsági Ügynökségnek a bejelentése, mely Gyivánovity Dánielnek, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője közbenjárásának köszönhetően történhetett meg: a képviselő még márciusban kérte felszólalásában a műszaki ellenőrzések során bejelentett újdonságok bevezetésének elhalasztását, a kérés pedig most hozta meg a gyümölcsét.

A polgárok július 5-e után is változatlan feltételek mellett tudják regisztrálni a gépjárműveiket, közölte tegnap a Közlekedésbiztonsági Ügynökség, ami annyit jelent, hogy a fékekre vonatkozó új szabályzat, valamint a kibocsátott gázok mennyiségére vonatkozó tervezett előírások alkalmazását is legkevesebb két évre elhalasztották. Ezek szerint a motor- és kapcsolható járművek, valamint az utakon közlekedő gépjárművek műszaki feltételeire vonatkozó szabályzat kiegészítései és módosításai lehetővé teszik, hogy a polgárok továbbra is változatlan feltételek mellett regisztrálhassák a járműveiket.

A szabályzat egyes részeiben előírtak alkalmazásával kapcsolatban felmerülő problémák azt eredményeznék, hogy nagyszámú gépjármű nem felelne meg a feltételeknek, amelyeket július 5-én léptettek volna életbe – áll a közleményben. A szabályzatot egyébként még 2012-ben hozta meg az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium. Ez év folyamán egy munkacsoport is alakult, amelynek feladata a szabályzat módosítása és kiegészítése, ebben pedig részt vesz a minisztérium, a Közlekedési Rendőrség, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség, a Belgrádi Egyetem Gépészeti Kara, s az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara is.

– Még március 23-án volt alkalmam feltenni egy képviselői kérdést a kormánynak, amely épp erre a problémára mutatott rá: mi lesz mindazokkal, akik nem tudnak eleget tenni jelen pillanatban a feltételeknek, nagyon sok személynek okozott volna fejfájást a szigorúbb feltételek azonnali bevezetése. A kérdésben lényegében benne volt egy kérés is, mégpedig az új szabályok alkalmazásának az elhalasztása. A helyzet minden aspektusát figyelembe kellett venni, nemcsak a hazai járművek felkészületlenségét, hanem a világjárvány miatti nehézségeket is – nyilatkozta lapunknak Gyivánovity.

Mint mondta, a kérdés feltevésének a pillanatában nem látott nagy esélyt arra, hogy a kormány valóban elállna az elsődleges tervétől, a választ követően azonban a képviselő sorozatos egyeztetést folytatott az illetékesekkel ennek a kérdésnek a rendezése érdekében.

– Nagyon nagy sikerként élem meg a történteket, hiszen ez egy országos szintű probléma lehetett volna. Már három éve el kellett volna kezdeni az alkalmazását az új szabálycsomagnak. Komoly gondokat jelentett volna viszont most ez a lakosság nagy részének – állapította meg.

Arra a kérdésre, nem származik-e abból gond, hogy folyamatosan halogatni kell az új előírások bevezetését, Gyivánovity válaszában elmondta: arról szó sincs, hogy a VMSZ ne támogatná a modernebb, szigorúbb szabályok bevezetését, de a körülményeket is figyelembe kellett most venni, azt, hogy mi a polgárok érdeke.

– Egyértelműen támogatjuk az új előírásokat, a környezetvédelmet szolgáló szabályokat, de egyes becslések szerint jelen pillanatban mintegy 200 ezer gépkocsit érintett volna az országban rosszul az azonnali alkalmazás. Ez egy óriási szám, ami azt mutatja, hogy nem jött el az ideje még az újításnak – fogalmazott a VMSZ képviselője.

Véleményének adott hangot, hogy elég lesz a következő két év arra, hogy az átállás megtörténjen.