2024. április 25., csütörtök

Vučić: Szerbia komolyan veszi a mechanizmus iránti kötelezettségeit

Szerbia komolyan veszi ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) iránti kötelezettségeit – mondta Aleksandar Vučić államfő tegnap este az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának ülésén.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését a Ratko Mladić elleni ítélet megerősítése után tartották, a törvényszéki mechanizmus életfogytiglanra ítélte. Aleksandar Vučić elnök beszédében kijelentette, hogy Szerbia többször felvetette annak lehetőségét, hogy Szerbia elítélt polgárai büntetésüket az ország határain belül töltsék le.

Az ülés kezdetén Carmel Agius, az MICT elnöke elmondta, hogy Ratko Mladić ellen jogerős ítéletet hoztak, amely megerősítette életfogytiglani börtönbüntetését. Rámutatott, hogy a járvány lassította a folyamatot. Hozzátette: „a Mladić elleni jogerős ítélet azt a határozott üzenetet küldi az áldozatoknak, hogy a szörnyű bűncselekmények elkövetőit végül bíróság elé állítják”.

Agius felhívta a figyelmet arra, hogy tájékoztatni kívánja az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról, hogy Szerbia nem teljesítette Petar Jojić és Vjerica Radeta letartóztatásának és a mechanizmusnak való átadásának kötelezettségeit.