2024. április 20., szombat

Mindenki tehetséges valamiben

Interaktív kiállítás nyílt a Zentai Alkotóházban

Június 5-én, szombaton szervezte meg első kiállítását a Zentai Alkotóházban a kevi Móra Tehetségpont és a tornyosi Tömörkény Tehetségpont, ahol bemutatták A ló nevű közös projektjüket. Az interaktív kiállítást Perpauer Attila, a tehetségpontok vezetője nyitotta meg, valamint jelen voltak a különböző műhelyek vezetői és a Magyar Nemzeti Tanács részéről Verebes Krnács Erika is. Perpauer Attila a következőket mondta el beszédében:

– A tehetségpontoknak az a lényege, hogy felkutassuk azokat a területeket és azokat a lehetőségeket, amelyekben ki tudjuk bontakoztatni a tanulóinkat. A tanulók tehetségesek, és nagyon aktívan vettek részt a projektmunkában. A projekt kivitelezése lehetőséget biztosított nekünk, pedagógusoknak is arra, hogy más szemlélettel, teljesen másképpen kapcsolódjunk be a megszokott tanítási renden kívül a munkába. A ló projekt egy közös döntés után született meg, hisz a ló a magyar kultúrában olyan szimbólum, amely végigkíséri az egész nemzetünk történelmét. Megpróbáltuk úgy létrehozni a projektet, hogy a tudomány mellett az irodalom és a szórakozás is szerephez jusson. Arra törekedtünk, hogy a kiállítás interaktív legyen. Négy terület dolgozott a projekten: elsősorban a vizuális és az intraperszonális terület, valamint a természettudományi és a nyelvi terület mutatta be a lehetőségeit. Nagyon sok minden kimaradt, hisz a ló megjelenik már az ókortól a népi kultúrában, illetve a tudományon keresztül is.

A lóerőt szemléltető szerkezet

A lóerőt szemléltető szerkezet

Beszéde végén köszönetet mondott mindazoknak, akik szerepet vállaltak abban, hogy a projekt megvalósulhasson, így a részt vevő gyerekeknek és szüleiknek, valamint a négy terület vezetőjének: Baji Csabának, Nagy Saroltának, Rákos Juditnak és Nothof Török Emesének.
A kiállítás valóban interaktív, az odalátogatók kipróbálhatták a gyerekek által készített társasjátékot, a lóhoz köthető népi játékot, valamint egy speciális szerkezeten keresztül megtudhatták azt is, hogy mennyi egy lóerő.