2024. április 20., szombat

Az első zentai csata helyszínére kirándultak

A zentai Jézus Szíve Plébánia vezetősége még a járvány tombolásának idején elkezdett szervezni egy gyalogtúrával egybekötött kirándulást a hittanosai és családjuk részére az első zentai csata helyszínére Oromhegyes környékén. A Bethlen Gábor Alapnál sikeresen pályáztak rá, s végül a hétvégén meg is valósították.
Rác Szabó István, a plébániatemplom koordinátora mesélt lapunknak a kirándulásról. Elmondta, hogy közel kilencvenen jöttek össze, ennek mintegy kétharmada gyermek volt, a többiek szülők, tanárok, valamint egy csoport érdeklődő Törökfaluból.

A felsőhegyi Brioni vadászházban gyülekeztek, majd elindultak az onnan mintegy öt kilométerre található helyszínre. Itt Rác Szabó tartott egy rövid történelmi ismertetőt, majd egy rövidebb úton visszagyalogoltak a vadászházba, ahol már várta őket az ebéd. Ezt követően a Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tartott számukra bemutatót középkori harcokból, illetve táncokból. A gyerekek legnagyobb örömére utána ki is lehetett próbálni a fegyvereket és a kosztümöket, ráadásul fakardokkal még csatázhattak is. Nem is jutott közben az eszükbe sem a telefon, sem a számítógép, sem a tévé, sőt az ételekben sem válogattak, farkasétvággyal vetették rá magukat az ebédre. Mindannyiuk számára felejthetetlennek bizonyult ez a nap.