2024. április 25., csütörtök

Támogatások oktatásfejlesztésre

A polgármester reméli, hogy hamarosan mindegyik diák visszaülhet az iskolapadba

A városi önkormányzat 65,5 millió dinárt fektetett be az Első Vajdasági Brigád Általános Iskola kapacitásainak bővítésébe.

Ezt a tanintézményt annak idején kilencszáz gyermek befogadására tervezték, de napjainkban már 1500 diák tanul itt. Az épület új részét a tető sima felületére építették, itt hat tantermet szereltek fel a legkorszerűbb berendezésekkel, mégpedig szerb, angol és német nyelv tanítására. Az iskolát tegnap meglátogatta Miloš Vučević polgármester, aki megelégedettségének adott hangot amiatt, hogy ismét láthat diákokat az iskolapadokban, még ha kisebb számban is. Elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók mellett az iskolákban dolgozók is a járvány időszakának a hősei, és a pandémia remélhetőleg hamarosan véget is ér.

– Természetesen nem lehet ugyanolyan az, amikor otthonról folyik az oktatás, mint a tantermi, de mostanáig nem volt más lehetőségünk. Ez az iskola nagyságrendben a második a városban. Remélem, hogy a következő iskolaévben már minden diák itt ülhet majd a padokban. Az Újtelep városrésszel kapcsolatosan az a terv, hogy a Miloš Crnjanski Általános Iskola jelenlegi udvarában a tartományi kormánnyal közösen egy teljesen új létesítményt építsünk ki. A költségvetés átütemezésével lehetőség nyílt a Vasa Stajić Általános Iskola, valamint az Április 7-e Egészségügyi Középiskola kibővítésére is – mondta a polgármester.

Hozzátette, hogy a Svetozar Marković Gimnáziummal kapcsolatban is bővítési terveket dolgoznak ki, míg az Isidora Sekulić Gimnáziumban jelenleg az emelet kibővítésén folynak a munkálatok. Elmondása szerint az elmúlt időszakban az Ivan Gundulić, a Petőfi Sándor és a Đura Daničić Általános Iskolákba fektettek be, de tervezik az óvodák kibővítését is.

Oliver Stojanović, az Első Vajdasági Brigád Általános Iskola igazgatója köszönetét fejezte ki a polgármesternek amiatt, hogy felismeri az oktatásban tevékenykedők szükségleteit. – Az új tantermeket a legkorszerűbb felszereléssel láttuk el. A termekben laptopok, vetítők, számítógépek, televíziókészülékek, interaktív táblák és fehér táblák is helyet kaptak, a diákok kiváló feltételek mellett dolgozhatnak és tanulhatnak – mondta Stojanović.