2024. április 19., péntek

Temerini csapat a döntőben

A hétvégén Topolyán lesz a Természetvédelem határok nélkül – természetismereti vetélkedő döntője

Topolyán a Művelődési Ház kiállítótermében tartották meg a Természetvédelem határok nélkül – természetismereti vetélkedő elődöntőjének eredményhirdetését és díjátadóját. Az esemény keretein belül a szervezők fogadták a megjelent versenyzőket, ismertették az online formában megtartott kvízjáték eredményeit, és instrukciókkal látták el a vajdasági legjobb csapatot. A vetélkedőre tizenhét csapat regisztrált, így nyolcvanöt felső tagozatos diákot sikerült bevonni a vetélkedőbe.
A díjátadón Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke, Mohácsi Huba, a Pannon RTV munkatársa, programigazgató-helyettes, valamint Sihelnik József, az Arcus Környezetvédő Egyesület titkára, okleveles természetvédelmi mérnök köszöntötték a megjelenteket.

A vetélkedő bemutatását követően Mohácsi Huba elmondta, hogy kellemes meglepetésként érte, hogy a közelmúltban a nyakunkba szakadt járványhelyzet okozta zűrzavarok ellenére is szép számban akadtak jelentkezők a meghirdetett vetélkedőre. Sihelnik József, a kvízkérdések megálmodója az online tesztek kapcsán elmondta, a pontszámok alapján is látták, hogy jól vették az akadályokat a csapatok, hiszen voltak majdnem maximum pontszámú tesztek is.
– Ebből is jól látható, hogy a megadott forrásokat céltudatosan tudták használni. Nem titok, hogy szándékosan tettünk fel olyan kérdéseket, amelyekre nem lehet csak úgy, egyszerűen megtalálni a választ, hanem egy kissé komolyabb utánajárást, böngészést, olvasást igényeltek. A másik kérdéscsoportba tartozó fajleírásra, valamint a település legöregebb fájának leírására kapott válaszokkal pedig maximálisan meg voltunk elégedve. Voltak, akik ezek megválaszolására egy kisebb kutatást végeztek el, ami a korosztályt tekintve nem kis munkának számít. Ezek a válaszok arra ösztönöznek minket, hogy a csapatok által kiválasztott és bemutatott öreg fákat mi magunk is felkeressük majd.

A Természetvédelem határok nélkül – természetismereti vetélkedőn részt vevő tizenhét csapat közül harmadik helyezést ért el a helyi Nikola Tesla Általános Iskola tanulóiból álló Vándorsólyom csapat. Második helyen végzett a hajdújárási Endemikus Példányok csapata. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig a temerini Biosz-Szakik csapata állhatott fel, elnyerve ezzel a részvételi jogot a döntőre, amelyet június 12-én, szombaton tartanak meg a Topolyai Művésztelepen. A döntőben a Biosz-Szakik a magyarországi döntős csapattal mérhetik össze tudásukat.
A részt vevő csapatok ajándékcsomagban, a második és a harmadik helyezett csapat könyvjutalomban részesült, míg az első helyezést elért csapat szakmai tanulmányutat nyert.

A vetélkedő az Együttműködés a közös természeti értékek megőrzéséért és népszerűsítéséért elnevezésű Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. és a Pannónia Alapítvány – Pannon RTV együttműködése eredményeként az Európai Unió támogatásával.