2024. április 20., szombat
Adománygyűjtés egész évben

Adománygyűjtés egész évben

A Szabadkai Segítő Csipet Csapat egész évben aktív

A nehéz anyagi helyzetben lévőknek megterhelést jelent a tanévkezdés, valamint a húsvét és a karácsony is érzékenyen érinti azokat a gyermekeket, akiknek a szülei nincsenek abban a helyzetben, hogy ajándékkal halmozzák el csemetéjüket. A Szabadkai Segítő Csipet Csapat tízéves megalakulása óta a fent említett három periódusra fókuszál, de a rászorulók az év többi részében is rendszeresen felkeresik őket. A segítőkész szabadkaiakat bemutató sorozatunk ezen epizódjában Osztrogonác Hajnalkával, a Szabadkai Segítő Csipet Csapat alapítójával beszélgettünk.
– A csapat tíz évvel ezelőtt alakult meg. Voltam én is olyan helyzetben, amikor mások segítségére szorultam, vagyis magam is átéltem, hogy milyen az, amikor nincs, és segítenek rajtam, majd amikor megadatott a lehetőség, hogy viszonozzam azt, amit kaptam, belevágtam. Elsősorban gyűjtéssel foglalkozunk. Mindenfélét gyűjtünk, ruhákat, lábbeliket, újrahasznosítható dolgokat, amiből egy kis pénzt tudunk teremteni, amiből a gyerekeknek húsvétra, karácsonyra édességeket, vagy egyéb ajándékokat, iskolakezdéshez pedig tanfelszereléseket tudunk vásárolni. Emellett időnként a lehetőségeink szerint a kisnyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak élelmiszercsomagokat adományozunk. Az adományozóink bútorokat is fel szoktak ajánlani, ami még használható, de ők már kidobnák, azt igyekszünk eljuttatni a rászorulóknak. Készpénzt viszont nem fogadunk el. Egész évben gyűjtjük az adományokat. Az eddigiek során egy olyan akciónk volt, amit direkt azért szerveztünk, hogy adományokat gyűjtsünk, egy jótékonysági akciót tartottunk, amivel egy kisfiú műtétjére gyűjtöttünk. Jelenleg a tanévkezdésre gyűjtünk, és amikor azt befejezzük, megkezdjük a karácsonyra való készülődést. A gyűjtéseket általában hónapokkal korábban elkezdjük, hogy minél több gyereken tudjunk segíteni – fogalmazott Osztrogonác Hajnalka.

Archív felvétel

Archív felvétel


Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy a rászorulók sokszor megkeresik őket, de igyekeznek nyitott szemmel járni, és felismerni azt, ha valakinek segítségre van szüksége.
– Nagyon sokan felkeresnek bennünket azzal, hogy segítségre van szükségük. Emellett igyekszünk nyitott szemmel járni, és ha meglátjuk, hogy valaki rászorul a segítségünkre, akkor igyekszünk annak eleget tenni. Ha valaki jelentkezik, akkor megnézzük, hogy valóban rászorul-e a segítségre, mert sajnos voltak már rossz tapasztalataink is. Ha egyedül nem tudjuk megoldani a problémát, akkor igyekszünk minél több helyre eljuttatni a hírét annak, hogy valaki segítségre szorul. A segítség mindig jól jön, de sajnos nem kapunk segítséget volontőröktől, a munka legnagyobb részét a három segítőmmel végezzük. A raktárunk az otthonomban van, és reggeltől estig fogadom az adományokat, a segítőim pedig szükség szerint bekapcsolódnak a munkába. Korábban csak Szabadka területén voltunk aktívak, de az utóbbi időben más településekről is egyre többen megkeresnek bennünket, és több helységben próbálunk segítséget nyújtani – mondta Osztrogonác Hajnalka.