2024. március 28., csütörtök

Magyarországi vásárlóktól függ a sorsuk

Egyre több ócskapiaci eladó hagy fel végleg az árusítással

A koronavírus-járvány kezdete óta több riportban is beszámoltunk arról, hogy a szabadkai Tržnica Rt. által üzemeltetett bolhapiacon kevés a vásárló. Különösen a járvány miatt kialakult határhelyzet nehezítette meg az itteni eladók helyzetét, vásárlóik zömét ugyanis a Magyarországról ideérkezők tették ki. A tömeges immunizációval azonban a határátlépés feltételei ismét egyszerűsödtek. De vajon ez azt is jelenti, hogy ismét visszatértek a vásárlók a piacra? Tegnap délelőtt ennek a kérdésnek jártunk utána.

A környékbeliek csak egy kis zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolnak a piacon

A környékbeliek csak egy kis zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolnak a piacon


A bolhapiacon áruból nincs hiány. Főleg hosszú és rövid ujjú pólókból, szabadidőnadrágból, sportcipőkből van nagy választék, de műszaki cikkekből, Magyarországról behozott élelmiszerből sincs hiány. Az árak szinte mindenütt dinárban és forintban is ki vannak írva. A csarnokokat járva azonban feltűnően sok a lezárt asztal. De mi a helyzet a vásárlókkal? Az egyik ruhaárus férfi elmondása szerint az elmúlt hónapokhoz képest valamennyivel több a vásárló, a forgalom azonban meg sem közelíti a járványt megelőző időszakot.

A választékra nem lehet panaszkodni

A választékra nem lehet panaszkodni


– Nagyon gyér a forgalom. Mindössze szombaton és vasárnap van egy kis mozgás, amikor átjönnek a magyarországiak vásárolni. Az itteniek már nem vásárolnak nálunk, inkább az üzletekben veszik meg az árut. Esetleg a környékbeli lakosok jönnek még el ide egy kis zöldségért vagy gyümölcsért. A piac teljesen a magyarországiaktól függ. A ruhától kezdve az élelmiszerig mindent ők vásárolnak itt meg. Persze, hozzá kell tenni, hogy most valamivel jobb a helyzet, mint a járvány alatt, de nem hiszem, hogy már valaha is lesz itt még olyan forgalom, mint a járványt megelőző időkben – panaszolta a ruhaárus.
A ruhaárus körül, valamint a piac többi részén is sok a lezárt asztal. Rákérdeztünk, hogy ennek mi az oka. Vajon az eladók csak hétvégén rakják ki portékáikat, amikor több a vásárló, vagy végleg bezártak a gyenge forgalom miatt? Erre a kérdésre a következő választ kaptuk:
– Nagyon sok árus végleg feladta az asztalainak bérlését. Drága a bérleti díj, miközben mi a gyér forgalom miatt az árakat kénytelenek vagyunk a lehető legalacsonyabban tartani. A körülöttem lévő asztalok is mind üresek, nem azért, mert hétköznap nem jönnek ki az árusok, hanem azért, mert felhagytak az árusítással. Úgy tudom, a piacon eddig körülbelül 400–500 asztalt adtak fel végleg. Ha továbbra ilyen ütemben hagyják el az árusok a bolhapiacot, szerintem egy, legfeljebb két év múlva meg fog szűnni a piac. Ki tudja, lehet, hogy a helyén egyszer a kisbajmokihoz hasonló ipari zóna épül majd – mondta keserűen az árus.

Lezárt asztalok sora az egyik csarnokban

Lezárt asztalok sora az egyik csarnokban


A ruhaárus által elmondottakat egy műszaki termékeket árusító eladó is megerősítette, aki szintén a gyér forgalomra panaszkodott.
– Nincs forgalom. A határ járható, főleg a határ menti településekről jönnek át ide magyarországiak, de ők alig vásárolnak valamit. Inkább csak nézelődnek. Talán szombaton jönnek valamivel többen, akkor a forgalom is kicsit erősebb, de az is semmi a korábbiakhoz képest. Ha összehasonlítjuk a bolhapiac járvány előtti látogatottságát a mostanival, akkor a mai helyzetről nyugodtan megállapíthatjuk, hogy katasztrófa. Úgy gondolom, hogy még a járvány alatt is, az elmúlt év ugyanezen időszakában, valamivel jobb forgalmat tudtam megvalósítani, mint most. Akkor talán az emberek legalább azért kijöttek, hogy a legszükségesebb portékákat itt szerezzék be. Akik most kijönnek ide, azok inkább csak sétálnak, nézelődnek. A helyzet pedig egyre rosszabb és rosszabb. Egyre többen hagyják fel asztalaikat. Egyaránt fogynak a vásárlók és az eladók is a piacon. Mi, akik még maradtuk, próbáljuk az árunkat a lehető legolcsóbban értékesíteni, de szerintem már a legtöbb vásárló számára ez is túl drága. Elképzelhető, hogy egy-két éven belül a bolhapiacnak vége – magyarázta az eladó.

Az eladók szerint egy-két éven belül bezár az Ócskapiac

Az eladók szerint egy-két éven belül bezár az Ócskapiac