2024. április 18., csütörtök

Csatornahálózat mindenhol Óbecsén

Köztársasági és tartományi támogatással épül ki a szennyvízhálózat – Péterrévén és Bácsföldváron is lesznek infrastrukturális fejlesztések

Négy éven belül Óbecse egész területén kiépül a szennyvízhálózat, felújítják és kibővítik az óbecsei szennyvíztisztítót is. A beruházás keretében Péterrévén és Bácsföldváron is épül majd szennyvíztisztító, az ehhez szükséges 30 millió eurót a köztársasági költségvetés biztosítja – jelentette ki nemrégiben Dragan Tošić polgármester. Jelenleg Óbecse területének 60 százalékát fedi a csatornahálózat, és bár az elmúlt években voltak fejlesztések, a lakosság nagyobb része nem mutatott hajlandóságot arra, hogy éljen is a lehetőséggel, illetve hogy háztartását rácsatlakoztassa a városi hálózatra. A projektum költséghatékonysága és a környezetvédelmi szempontok miatt a rácsatlakozás a jövőben kötelező lesz a felhasználók számára. Az önkormányzat képviselői a tartományi kormányban már aláírták a szerződést a csatornahálózat és a szennyvíztisztító kiépítésére vonatkozó projektdokumentáció kidolgozásához szükséges 7,5 millió dinárról.

Az utóbbi években már bővült a szennyvízhálózat Óbecsén (Fehér Rózsa felvétele)

Az utóbbi években már bővült a szennyvízhálózat Óbecsén (Fehér Rózsa felvétele)

A tartományi kormány 12 önkormányzatnak – Óbecse mellett Nagybecskereknek, Versecnek, Nagykikindának, Kevevárának (Kovin), Hódságnak (Odžaci), Pećincinek, Begaszentgyörgynek (Žitište), Topolyának, Ürögnek, Petrőcnek (Bački Petrovac) és Temerinnek – 50 millió dinárt biztosít ezekre a környezetvédelmi projektumra.

A szerb kormány összesen 3,5 milliárd eurót áldoz hasonló célokra, és Óbecse (Palánka, Priboj, Veliko Gradište, Babušnica és Bela Palanka mellett) azon hat önkormányzat közé tartozik, amely nyertese ennek a pályázatnak is. Ez a hat önkormányzat összesen 77,6 millió eurón osztozik, az erről szóló szerződéseket augusztusban írják majd alá a felek. A Szerbia 2020–2025 elnevezésű projektum egyik célja az volt, hogy az országban mindenhol legyen a víz- és szennyvízhálózat, de a jelek szerint az eredeti elképzelés módosult, ugyanis a beruházások összege időközben jelentős mértékben csökkent. A Fiskális Tanács elemzése szerint erre a célra több mint ötmilliárd – évente egymilliárd – eurót kellene elkölteni, ezzel szemben az állam évi 200 millió euróval tervez.
Pedig Szerbiában nagyon is indokolt lenne ez a beruházás: miközben Közép- és Kelet-Európa többi országában a lakosság 84 százaléka rendelkezik kanalizációval, addig nálunk ez az arány csupán 55 százalék, és az említett régió 70 százalékával szemben Szerbiában a szennyvíznek mindössze alig a 10 százalékát hasznosítják újra. Vízügyileg sem állunk jól: a vízvezetékekből nyert víznek több mint a 40 százaléka ihatatlan, és a hálózatokban több mint 30 százalékos a veszteség.
Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter februárban írta alá a kínai CRBC vállalattal azt a 3,2 milliárd euró értékű szerződést, amely szennyvízhálózatok és regionális hulladéklerakók építésére vonatkozik. A versenypályáztatás nélkül odaítélt szerződés kiváltotta mind a hazai kis- és középvállalkozók, mind a közgazdászok elégedetlenségét.