2024. április 20., szombat

Magányos ballagás

Számos esemény meghatározó szerepet játszik az ember életében, amelyek nemcsak az egyén számára kiemelt jelentőségű, hanem a család, de még a szélesebb közösség számára is fontosak. Az ilyen eseményeket, például a keresztelést, bérmálkozást, kézfogót, menyegzőt illik megünnepelni.
Az elmúlt két évben számtalan pár mondta el a nyilvánosság előtt, hogy hosszú hónapok óta odázzák a házasságkötést, mert az eseményt lakodalommal kívánják megkoszorúzni, de ezt a járványügyi előírások nem teszik lehetővé.
A vírusfertőzés még a gyászt sem kímélte, a temetéseken csupán meghatározott számban vehettek részt a hozzátartozók, ismerősök, barátok. A járvány az iskolai ballagások forgatókönyvét is felülírta, valahol meg sem tartották, máshol az iskolaudvarra korlátozták a ballagást, valamint a vendégek számát is megszabták.
A tanév vége is jelentős esemény, különösen a végzősök számára, akik ekkor búcsúznak el iskolájuktól, diáktársaiktól, tanáraiktól. Elballagnak, egy tarisznyányi, jövőbe vetett reménnyel, az eltelt esztendők iránti nosztalgiával. Ilyenkor jelennek meg a tablók a kirakatokban, hogy a világ tudomására hozzák, kik léptek ki végérvényesen az alma mater küszöbén. A Nyugat-Bácska Portál ilyenkor csokorba gyűjti a régió általános iskoláinak egyre foghíjasabb tablóit. Az idén elsőként a gombosi József Attila és a doroszlói Petőfi Sándor iskolák végzőseinek fotóit tette közzé. Gomboson egy lány és három fiú vett búcsút a nyolcadik osztálytól és az általános iskolától, míg Doroszlón egyetlen lány arcképe szerepel a tablón.
El sem tudom képzelni, milyen lehet magányos ballagónak lenni, bizonyára nem a világ legvidámabb dolga. A szélesebb közösség, a vajdasági magyarság felé azt üzenik ezek a foghíjas tablók, hogy ki tudja, meddig lesznek még egyáltalán magyar ballagók a régióban.
Annak is külön üzenete van, hogy mindkét tablón külön jelzés mutatja (8.a; VIII1), hogy az oktatási intézményben van másik nyolcadik osztály is. Tudjuk, oda nem magyar diákok jártak.
Az meg több mint érdekesség, hogy a tablók egyikén sem szerepel magyar szerzőtől vett idézet, ami akár a gyökerektől történő elszakadás igényét, vagy következményét is jelezhetné.