2024. április 23., kedd

A munkanélküliség az idei évben globális szinten elérheti a 75 milliót

A foglalkoztatási piac válsága a koronavírus járvány miatt az egész világon továbbra is tart, a munkanélküliek számának növekedése pedig 2023. előtt nem lesz képes bepótolni az elszenvedett veszteségeket – derült ki a Nemzetközi Munkaszövetség (MOR) által közzétett jelentés szerint, írja az N1 hírportál.

Ezek szerint a legújabb elemzések azt mutatják, hogy a munkanélküliség száma ebben az évben eléri a 75 milliót, míg a következő évben ez a szám 23 millióra fog csökkenni. A számítások szerint a munkaidő csökkenésének teljes száma, valamint az állandó és időnkénti munka az idei évben egyenlő lesz 100 millió teljes idejű munkahellyel. A következő évben ez a veszteség négyszeresen kevesebb lesz, vagyis 26 milliót tesz majd ki.

Ennek a folyamatnak az eredményeként a várakozások szerint a következő évben a munkanélküliek száma a világon, a munkaképes lakosság 5,7 százalékát, vagyis mintegy 205 millió embert jelent. Ez a szám sokkal nagyobb, mint a 2019-ben mért 187 millió személy.

A munkaidő veszteségeit leginkább Latin Amerikában, a Karib-tenger térségében, majd Európában és Közép-Ázsiában érezték a leginkább. Az előrelátások szerint még az idei év második felében gyorsan talpra fog állni a globális foglalkoztatás, azzal a feltétellel, hogy a járványhelyzet nem fog tovább romlani.

A válság a nőket is érzékenyen érintette, ugyanis a munkanélküliek száma az ő esetükben a tavalyi évben 5 százalékkal esett, összehasonlítva a férfiakkal, akik 3,9 százalékban vesztették el munkahelyüket.