2024. március 28., csütörtök

A magyar nyelvű pályaalkalmassági vizsgálat finanszírozásáról

Együttműködési szerződés a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi gazdasági titkárság és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat között

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, és Snežana Sedlar, a Tartományi Foglalkoztatási Szolgálat igazgatója tegnap Újvidéken együttműködési szerződést írt alá a tanügyi dolgozók munkába állásakor kötelező magyar nyelvű pszichofizikai pályaalkalmassági vizsgálat finanszírozásáról.

A pályaalkalmassági vizsgálat sokáig csak szerb nyelven volt lehetséges, a magyar anyanyelvű óvodapedagógusok, tanítók és tanárok számára többnyire ismeretlen szociokulturális tartalmú tesztek felhasználásával. A magyar nyelven történő vizsgálat figyelembe veszi a magyar nyelvi és kulturális sajátosságokat, és egy nem verbális intelligenciatesztből, egy személyiségi tesztből és egy magyar nyelvű beszélgetésből áll.

A Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére és a Szerbiai Pszichológusok Társaságának szakmai közreműködésével a pedagógusok pályaalkalmassági vizsgálata 2012 óta az egész Vajdaság területén magyar nyelven is megoldható.

Ennek jogi keretét a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat között újra megkötött hármas együttműködési szerződés szavatolja – olvasható a Magyar Nemzeti Tanács Facebook-oldalán.