2024. március 28., csütörtök

Régen látott haderőfejlesztés

Áder: A magyar honvédek képesek az ország biztonságát szavatolni

Minden magyar polgár nyugodtan hajthatja álomra a fejét, mert a magyar honvédek már most képesek és a jövőben még inkább képesek lesznek az ország és az itt élők biztonságát szavatolni – mondta a köztársasági elnök kedden Tatán, ahol megtekintette a haderőfejlesztési program keretében beszerzett technikai eszközöket.

Áder János a magyar honvédség főparancsnokaként kiemelte, a második világháború óta nem látott haderőfejlesztési reform vette kezdetét 2017-ben, ami az ország biztonsági érdeke.
A köztársasági elnök hozzátette, Magyarország 2024-re eleget tesz annak a NATO felé vállalt kötelezettségnek, hogy a nemzeti össztermék két százalékát elérő összeget haderőfejlesztésre fordítsa.
Az államfő kiemelte, hogy a magyar katonák az elmúlt évtizedekben nagyon komoly szerepet vállaltak különböző nemzetközi műveletekben és kivívták más országok velük együtt szolgálatot teljesítő katonáinak tiszteletét és megbecsülését.
Áder János szólt arról, hogy Afganisztánból kedden érkezik haza az utolsó, kilenctagú kontingens. A magyar katonák ottani szolgálata alatt a Magyar Honvédség sajnos hét katonát elveszített – nyilatkozta.

Áder János és Lőrincz Gábor dandártábornok mögött egy Leopard2A4 harckocsi látható (Fotó: MTI)

Áder János és Lőrincz Gábor dandártábornok mögött egy Leopard2A4 harckocsi látható (Fotó: MTI)

A köztársasági elnök új beszerzésű honvédségi helikopterrel érkezett a MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterére, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka katonai tiszteletadással fogadta.
Áder János harcfeladatok végrehajtása közben tekintette meg a német Leopard2A4 közepes harckocsikat és a török Ejder Jalcin Gidrán páncélozott járműveket, majd lövészbemutatón vett részt, ahol a már Magyarországon gyártott kézifegyverek is szerepeltek.