2021. július 31., szombat

Magyarország támogatja Albánia uniós tagságát

Magyarország teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy támogassa Albániát az európai uniós tagság mielőbbi elnyerésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Karmelita kolostorban, miután Edi Rama albán kormányfővel tárgyalt.
A találkozót követően angolul tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország nemcsak szimpátiából támogatja Albánia EU-tagságát, hanem azért is, mert ez áll az érdekében. Tagsági perspektíva nélkül nem lehet szavatolni a kontinens biztonságát sem politikai, sem gazdasági szempontból – nyilatkozta.
Orbán Viktor kifejtette: albán kollégájával már régóta együttműködik, hiszen Edi Rama három egymást követő választáson győzött.
Ez nagyon különleges az európai politikában – mutatott rá, gratulálva albán partnere sikeréhez.
A miniszterelnök kijelentette: nincs nagyobb politikai nézetkülönbség a két ország között, és a legfontosabb, hogy Magyarország kiáll amellett, hogy Albánia megkapja az uniós tagságot.
A gazdasági kapcsolatokról szólva Orbán Viktor az OTP albániai jelenlétét nevezte az együttműködés zászlóshajójának.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha van egy ilyen nagyobb befektető, akkor a többiek is követik – közölte.
Edi Rama köszönetet mondott Magyarországnak az Albánia európai integrációjához vezető úton nyújtott támogatásért.
Régi barátság köti össze a magyarokat és az albánokat, és a két ország együttműködését tovább kell erősíteni – hangoztatta.
Arról is beszélt, hogy országa nemcsak a gazdasági, hanem az oktatási és a kulturális kapcsolatok építésében is szeretne együtt dolgozni Magyarországgal.