2024. április 19., péntek

Miss Hitlerék fel akartak robbantani egy NATO-bázist

Az olasz terrorelhárítás felszámolt egy szélsőjobboldali csoportot, amelynek tagjai a gyanú szerint fel akartak robbantani egy olaszországi NATO-bázist.
A nevéből is érezhetően neonáci beállítottságú, fehér felsőbbrendűséget hirdető Római Árja Rend nevű csoport 12 tagjánál razziáztak az olasz hatóságok, köztük a 2019-es Miss Hitler szépségverseny győztesénél, a magát csak Miss Eva Braunként aposztrofáló Francesca Rizzinél.
A szervezet 2019-ben került a hatóságok célkeresztjébe a szélsőjobboldali mozgalmak ellen indított széles körű nyomozás keretében. A házkutatások során nem meglepően Adolf Hitlert ábrázoló képeket, horogkereszteket és egy zsidó neveket tartalmazó listát foglaltak le a hatóságok.
A csoport tagjai a Facebook mellett az orosz Vkontaktye közösségi oldalon osztották az észt, zsidók és bevándorlók elleni erőszakos cselekményekre bátorítva egymást. A rendőrség végül akkor döntött arról, hogy lecsap a csoportra, miután beléptek a Judenfrei League (Zsidómentes Liga) nevű WhatsApp-csoportba, ahol arról értekeztek, hogyan készítsenek otthon robbanószerkezeteket a NATO-bázis elleni merénylethez.
Szó sincs arról, hogy a Római Árja Rend 12 tagját letartóztatták volna. Bár rassz- és vallási alapú gyűlöletszítással gyanúsítják őket, egyelőre csak hetente jelentkezniük kell a rendőrségen, míg nem döntenek arról, hogy vádat emeljenek-e ellenük.