2024. április 19., péntek

Ostojić: Minden ellen oltani kell, ami veszélyezteti a gyermekek életminőségét

Olivera Ostojić, a belgrádi Dr Dragiša Mišović gyermekkórház vezetője kijelentette, hogy a gyermekorvosok mindig a védőoltások mellett vannak – írja a B92 hírportál.

– Nagyon jól tudjuk a kötelező oltások naptárában számos olyan komplikációkkal járó betegség elleni oltás található, amelyek segítségével ezeket, a sok esetben életveszélyes kórokozókat, sikerült teljesen kiírtani és napjainkban már egészséges gyermekeink vannak – mondta Ostojić.

Kihangsúlyozta, hogy a gyermekorvosok álláspontja, hogy minden ellen oltani kell, amely veszélyeztetheti a gyermekek életminőségét, növekedését és fejlődését.

A Szerbiai RTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a gyermekorvosok egyértelműen támogatják, hogy tizenhat éves kortól a fiatalok is felvegyék a koronavírus elleni védőoltást, mivel súlyosabb klinikai kórképek pont ennél az életkornál jelentkeztek.

– A tizenkét éves gyermekeknél is el kell gondolkodni az oltáson, mivel ők is veszélyeztetve vannak és átvihetik a fertőzést. Láthattuk, hogy a védőoltás biztonságos és nincsen semmilyen komplikáció, kivéve néhány helyi reakciót, amelyek normálisnak számítanak az oltást követően – jelentette ki Ostojić.

Elmondta, hogy már egy hete nincsenek koronavírusos betegek a Dr Dragiša Mišović gyermekkórházban, valamint hozzátette, hogy egy novi pazari kisbaba volt az utolsó beteg, akit hazaküldtek.