2024. április 20., szombat

Újranyílnak a határátkelők

Pásztor István: A vírus jelen lesz, de az élet visszatérhet a régi medrébe

Június 14-étől újra a régi megszokott munkaidő szerint 3 határátkelőn lehet majd átjutni a határon Magyarország és Szerbia között, mégpedig a Bajmok–Bácsalmás, Királyhalom–Ásotthalom, Gyála–Tiszasziget átkelőkön – jelentette be Facebook bejegyzésében kedden délután Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Kedden reggel Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió vendége volt, ahol egyebek között a méltatlan határhelyzetről is kifejtette véleményét. Úgy fogalmazott, hogy a szerb–magyar határátkelőkön tapasztalható helyzet már hosszú időre visszamenőleg érthetetlen, elfogadhatatlan, megszégyenítő és megalázó. Hozzátette, hogy több határátkelő nem tart nyitva, mint amennyi igen.
– Igaz a megállapítás, hogy soha ilyen jók nem voltak a politikai kapcsolatok a két ország között – mondta Pásztor, aki úgy véli, hogy ennek ellenére sem elfogadható, és mindenkihez méltatlan eljárásban részesülnek a határra érkezők a magyar oldalon. Példaként említette a sok órás várakoztatásokat, vagy azt, hogy a gyárilag lezárt ásványvizes palackokat kibontatják az utasokkal csak azért, hogy leellenőrizzék, pálinka van-e benne.
– Lehet azt mondani, hogy az anyaországot támadom, amely a segítségemre van. Ez igaz, de ilyesmi felett nem lehet elmenni. Mindent megteszek, hogy ez az ügy megoldódjon – hangsúlyozta a VMSZ elnöke, majd hozzátette, hogy már az is nagy segítség lenne, ha megnyílnának azok a határátkelők, amelyek most zárva vannak.
Pásztor a rádióinterjúban elmondta, úgy véli, hogy Szerbia is legyőzte a vírust, hiszen biztatóak az adatok.
A műsorban kitértek a már korábban bejelentett, június 21-ei nyitásra is, amelyről Pásztor úgy gondolja, hogy lehetséges a megvalósítása.
– Ez egy politikai döntés – tette hozzá, és elmagyarázta, hogy attól, hogy valaki ezt a dátumot tűzte ki, attól még a vírus itt lesz, de kimondhatjuk, hogy az élet visszatérhet a régi medrébe.
– Hosszú távon is fontosnak tartom, hogy Szerbia elkezdte gyártani az orosz vakcinát. Van egy kapcsolatrendszer, ami lehetővé teszi, hogy egy kihelyezett vakcinagyártás induljon el. Ez gazdasági szempontból is fontos – véli Pásztor.
Arra a kérdésre, hogy a gyártás megkezdésével Szerbiában kötelező lesz az orosz vakcina felvétele, a VMSZ elnöke elmondta, hogy nem hinné, hogy ilyen döntés születhet, hiszen Szerbia eddig is arra törekedett, hogy az összes elérhető oltóanyag itt legyen, mert ez is hozzátartozik ahhoz, hogy elérjük a megfelelő átoltottságot.
A bácskossuthfalvi helyi közösségi választások kapcsán Pásztor elmagyarázta, hogy a Szerb Haladó Párt és a VMSZ kapcsolataiban nincs változás, és hogy ezek a viszonyok egyre jobbak, minél magasabb szintről beszélünk, és egyre hullámzóbbak, minél alacsonyabbról.
A választási kampány kapcsán felmerült problémákra és viselkedésre reagálva a VMSZ elnöke elmondta, hogy beszélt az SZHP felsőbb szintjein politizáló személyekkel, és elmondta nekik, hogy a VMSZ másképp képzelte el a partnerséget – zárta interjúját Pásztor.